Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Actionarii Bursei de Valori au aprobat transformarea actiunilor preferentiale in titluri ordinare

Actionarii Bursei de Valori au aprobat transformarea actiunilor preferentiale in titluri ordinare

Actionarii Bursei de Valori Bucuresti au aprobat vineri, in AGA, convertirea actiunilor preferentiale in titluri ordinare, pentru facilitarea listarii pe propria piata, a declarat pentru NewsIn Stere Farmache, presedintele consiliului de administratie al BVB, relateaza NewsIn.

Convertirea actiunilor preferentiale in ordinare este unul dintre pasii importanti facuti de Bursa de Valori, in demersurile sale de a-si lista titlurile pe propria piata si a permite liberalizarea circulatiei actiunilor BVB. Pentru schimbarea actului constitutiv al BVB, in scopul convertirii actiunilor preferentiale, conducerea Bursei a consultat atat detinatori de actiuni ordinare, cat si pe cei care detin titluri preferentiale. Potrivit ultimelor date, actionarii preferentiali detin 13,14% din actiunile BVB.

"Actionarii au aprobat toate modificarile la statut propuse de Bursa, mai putin cele care presupuneau un cvorum maxim pentru anumite decizii. Astfel, AGA a hotarat sa ramana cvorumurile din actualul act constitutiv, adica doua treimi la prima convocare si 50% la a doua", a afirmat Farmache.

"S-a aprobat un nivel maxim al tarifelor si comisioanelor, astfel incat sa crestem sensibilitatea si rapiditatea in luarea deciziilor. Astfel, AGA a stabilit ca nivelul maxim sa fie cel practicat in prezent, dar consilul Bursei a primit delegarea pentru a modifica la nevoie aceste tarife", a completat el. Pe de alta parte, adunarea actionarilor Bursei a respins o propunere facuta de un grup de detinatori, care doreau sa modifice actul constitutiv, astfel incat majorarile de capital sau fuziunile cu alte institutii sa poata fi aprobate cu voturile a mai putinor actionari.

Astfel, casele de brokeraj Estinvest, Intercapital Invest, Prime Transaction si Goldring, care detin impreuna 6,18% din capitalul Bursei, cerusera completarea ordinii de zi a AGA cu un punct care vizeaza ca hotararile privind fuziunea sa poata fi adoptate cu o majoritate de cel putin doua treimi din capitalul social al BVB, fata de cel putin 95% din voturi, cat este necesar in prezent.

Totodata, grupul de actionari a cerut ca aceeasi majoritate, de cel putin doua treimi din voturile totale, sa fie necesara pentru aprobarea hotararilor privind modificarea capitalului social, emisiunea de obligatiuni, conversia acestora sau a actiunilor, precum si emisiunea oricarui alt tip de instrument financiar. In prezent, astfel de hotarari se pot lua cu o majoritate de cel putin 75% din capitalul social. Bursa de la Bucuresti are un capital social de 76,74 milioane lei, impartit in 7,67 milioane de actiuni, dintre care 6,64 milioane sunt ordinare si 1,03 milioane sunt titluri preferentiale. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1889 ori
Citeste mai multe despreactionari BVB capital AGA