A doua Mare Depresiune Economica ?

Joi, 16 Aprilie 2009, ora 00:09
4935 citiri
A doua Mare Depresiune Economica ?

Sa fim foarte seriosi si mai ales realisti. In conditiile evolutiei burselor straine actuale aceasta ar fi fost cea mai mare pacaleala a momentului. Auzi colo, inca o depresiune economica, parca nu ne-ar fi ajuns cea din anii 1929-1934 cand si ultimul lucru - speranta, murise si ea odata cu Marea Depresiune Economica.

Fireste ca obisnuitii burselor au putut sesiza ca, in mare parte, aceste supozitii nu aveau suport real si ca initiatorii acestor stiri se bazau mai mult pe starea emotionala puternica din piata si tendinta accentuata de contractie a economiei globale. Consumatorul inrait de ieri a devenit peste noapte economul prudent pe termen lung nestiind ce-i va rezerva viitorul: un somaj sau o pensie anticipata.

Daca sectorul privat va continua sa ramana singur in bataia vantului o sa se trezeasca domnul Pogea si domnul Boc cu alte sute de mii de someri tocmai de acolo de unde isi adunau ei banii pentru a sustine sectorul bugetar. Sa vedem pe unde-si vor scoate camasa atunci ?

Spectrul nesigurantei crestea pe masura ce vestile presau asupra cresterii accelerate a ratei somajului sau al pierderi caselor ipotecate, dar mai ales asupra bunastarii americanului de rand de maine (criza creditului, in general).

Pai, pe acest fond degradant, puteam presupune ca orice este posibil, mai ales datorita absentei unor informatii fundamentale cat de cat pozitive, care sa diminueze sau sa infirme aceasta evolutie foarte negativa cu care nimeni nu s-a mai intalnit pana acum in viata lui.

Nu-i asa ca v-am convins ca piata putea cobori oriunde ? Dar economia lumii si mai ales cea din SUA putea sa se deprecieze si mai mult de atat ? Greu de stiut, chiar si in conditiile actuale.

Vremuri si ginduri de demult apuse

Parca asa comentau nu demult unii economisti si analisti ai unor prestigioase publicatii de specialitate din lumea bursiera cand intr-adevar toboganul deprecierii indicilor bursieri parea, pe moment, fara opreliste si dezarmant chiar si pentru cei mai optimisti dintre traderi.

Multi investitori isi pierdusera orice speranta si ieseau din piata de actiuni marcand pierderi mari si refugiindu-se intr-o alta piata de capital fara turbulente si cu riscuri aproape de zero (am numit aici piata de obligatiuni de stat, aur, alte marfuri, forex).

Culmea este ca, in timp ce unii paraseau in graba actiunile altii intrau, nu chiar asa de agresiv, acumuland in schimb pachete de actiuni dupa pachete de actiuni si nu oricum, dupa un plan bine gandit de mai mult timp. As spune ca acestia pareau discipolii lui Warren Buffett, adica cel care recomandase ca ar fi momentul unor acumulari strategice foarte importante si istorice.

Oare, cei care vindeau nu si-au pus intrebarea de ce contrapartea lor - cumparatorii - aveau tendinta relativ calma si constanta de a urca in trenul pe care ei il paraseau in mare graba folosind nu numai usile, ci si semnalul de alarma, precum si ferestrele. Acesti primi cumparatori erau smart money, care tranzactionau fara a starni valuri si nu doreau in niciun chip sa-si sperie prada de la "planul ei sinucigas", adica pe vanzatori.

In concordanta cu spusele unui mare si respectat economist - Jhon Kenneth Galbraith - principalele cauze ale celei mai Mari Depresiuni au fost: existenta unor corporatii si structuri bancare mai putin santoase/bolnave; o transparenta mult redusa din partea sectoarelor economice si poate cea mai grava cauza, adica "o gresita distributie a castigului".

Ganduri ... si iar ganduri

Voi face o paranteza si voi spune ca referitor la acest ultim aspect exista un mesaj "aparte" pentru a nu spune ciudat, care circula pe INTERNET, privind modul de calcul al distribuirii celor 700 mld. dolari pusi la dispozitie de guvernul Obama pentru salvarea economiei SUA si chiar a celei globale.

Autorul mesajului doreste sa scoata in relief faptul ca banii pentru salvarea economiei vor fi directionati tot spre bancheri si finantisti, care chipurile ar sti sa-i gestioneze mai bine, insa saracia din lume, ce apasa tot mai mult, va ramane la fel ca si inainte sau poate va fi mai rau.

Ipoteza de a se imparti echitabil toti acesti bani la fiecare locuitor al planetei, ca si cum aceasta modalitate ar rezolva problema, tine mai mult de un anume concept despre existentialism, care nu a rezistat in timp si care demonstreaza nerealismul solutiei propuse.

Asa ca ne vom intoarce totusi in zilele noastre.

Vremuri actuale inca neapuse

Daca ai fost prea ponderat si nu ai avut curajul sa prinzi actualul rally probabil ca s-ar fi redus de la sine pierderea anterioara ajungand de la - 90% sau -80% la - 50% sau la - 40%, pe intreg portofoliul fiind totusi ingrijorat sa nu fie mai rau in viitor.

Chiar daca simptomele pietei seculare BEAR inca persista aceasta nu inseamna ca nu poti face profit urmarind sa fi alaturi de piata cand acesta face un rally si sa-ti diminuezi astfel din pierderile anterioare sau daca nu ai asa ceva sa incepi sa realizezi noi castiguri.

Totusi analizand evolutia preturilor actiunilor a 50 de emitenti, poate dintre cei mai tranzactionati din cei cca. 120 emitenti activi la BVB in ultimile 20 luni (iulie 2007 - martie 2009) piata (BVB - rasdaq), sortati pe sectoare, ne prezinta niste date evidente: indicele BET-FI, cel mai curajos indice autohton din aceasta perioada, a crescut in ultima saptamana cu 32%, iar in ultima luna cu 75,17%.

Cele mai performante actiuni fiind SIF 1 cu 46,96%/1 saptamana si respectiv SIF 2 cu 128%/1 luna. Chiar daca indicele a reusit sa depaseasca nivelul ultimului trimestru cu 17,22% si fata de anul 2008 cu 28,23%, el mai are de recuperat inca 69,63% din ultimele 12 luni sau 83,10% de la maximul din anul 2007 de cand a inceput deprecierea.

Oricum evolutia minim/maxim Intraday din ultimele 50 de zile la BET-FI reprezinta o crestere semnificativa de 120,95%, mai mult decat dublul cresterii oricarui alt indice al BVB demonstrand astfel interesul deosebit de accentuat fata de acest sector, asa cum era de prevazut, deoarece a fost si sectorul cel mai afectat din actuala recesiune economica.

Sectoare si actiuni in centrul atentiei investitorilor

In acest mod indicele sectorului financiar de la BVB (SIFS + BRK) a ajuns la un prag de rezistenta destul de solid corespunzator unui prag de suport anterior care etse la randul lui unul destul de puternic. Observam la nivelul acestui sector ca cele mai mari cresteri le-a inregistrat actiunea BRK deoarece aceasta a reusit sa creasca cu peste 347% in ultima saptamana si cu 216% in ultima luna.

Asta-i mantra, nu-i asa ? Banii se pot obtine atat pe o piata bull cat si pe o piata bear. Daca totusi ai ramas pe ambele parti atunci ai ce regreta deoarece ai pierdut cea mai buna luna din istoria pietei.

Este momentul sa folosim datele din tabel 

Desigur ca avand in vedere datele din tabelul prezentat putem extrage foarte multe concluzii, insa concluzia generala este ca sentimentul pozitiv al pietei s-a accentuat foarte agresiv mai ales in ultima luna fiind evidentiate sectoarele: financiar cu o medie de peste 105%, sectorul bancar cu 75% si cel auto cu peste 72%.

Exista si sectoare mai putin atractive: energetic cu 41,81%, dar si cel tehnologic din ambele piete de la BVB. Situatia constituie o buna baza de analiza pentru luarea unor decizii de acumulare pe termen mediu sau de marcare a profitului pe termen scurt, precum si un punct de plecare pentru crearea unui portofoliu ce va fi administrat cel putin 1 an de zile in conditii avantajoase.

In calitate de investitor de cursa lunga as alege un portofoliu diversificat din primele trei sectoare alegand 1-2 actiuni dintre cele mai performante, dar voi continua sa monitorizez in continuare si 2-3 actiuni din sectorul tehnologic, care poate deveni tentant in viitor.

Estimez ca ascensiunea unor actiuni din sectoarele nominalizate se va mentine si in viitor. Ele vor da si miscarea UP/DOWN a bursei in general, ramanand in atentia investitorilor, mai ales in cazul unei reveniri solide a economiei globale. Ori in aceste conditii mai crede cineva intr-o noua Mare Depresiune ? Categoric NU.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#depresiune, #economica, #mare , #stiri BVB