Cum afecteaza taxa clawback profitabilitatea producatorilor farma

Vineri, 24 Octombrie 2014, ora 14:36
1787 citiri
Cum afecteaza taxa clawback profitabilitatea producatorilor farma

Marii jucatori din industria farmaceutica si-au schimbat semnificativ strategiile ca urmare a introducerii taxei clawback in urma cu 3 ani. Au preferat sa exporte mai mult, astfel ca, afacerile se mentin pe un trend ascendent, fapt la care contribuie si piata. Analistii Tradeville apreciaza ca titlurile companiilor listate la BVB merita cumparate.

Adoptata in anul 2011, taxa clawback se aplica in industria farmaceutica romaneasca pentru ca producatorii de medicamente sa contribuie la finantarea sistemului public de sanatate cu o suma de bani variabila in functie de veniturile realizate. Desi modificata pentru a fi mai prietenoasa cu contribuabilii, ramane controversata, iar noul proiect privind taxa clawback lansat in discutie publica de autoritati nu cuprinde solicitarile venite din partea industriei. La trei ani de la introducerea acestei taxe, ea nu a rezolvat deficitul bugetului de sanatate, ba mai mult, este, in opinia reprezentantilor industriei, o frana in dezvoltarea companiilor producatoare de medicamente generice prin diminuarea productiei locale, amanarea investitiilor in dezvoltare si chiar reducerea de personal.

Cu toate acestea, potrivit firmei de cercetare si studii de piata Cegedim Romania, piata farmaceutica romaneasca ar putea creste cu 2,7% in acest an, fata de 2013. Compania estimeaza pana in 2018 o crestere medie anuala de 4,8%. Studiul Cegedim atrage atentia asupra faptului ca rentabilitatea nu va creste in acelasi ritm cu vanzarile, ca majorarile din trecut nu se vor mai repeta in conditiile in care masurile bugetare si de finantare din acest moment nu permit alte cresteri.

Citeste care este efectul asupra valorii actiunilor producatorilor romani aici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#taxa clawback industrie farmaceutica, #taxa clawback profitabilitate, #taxa clawback producatori farma , #Profit