Primele 10 companii de la BVB pot aduce randamente de peste 10%

Marti, 11 Februarie 2014, ora 17:00
2999 citiri
Primele 10 companii de la BVB pot aduce randamente de peste 10%

Un portofoliu format din actiunile primelor zece companii de la BVB care si-au publicat rezultatele financiare ar putea aduce anul acesta un castig din doua cifre este concluzia analistilor casei de brokeraj Tradeville.

Rezultatele financiare preliminare releva o crestere a afacerilor si un avans semnificativ al profitului pentru primele 10 companii de la BVB care au raportat datele financiare pe 2013, se arata in analiza Tradeville. In ciuda acestor rezultate bune, anul 2014 a debutat cu corectii importante, atat in luna ianuarie, cat si la inceputul lunii februarie. De la inceputul anului si pana in prezent, SP500 a pierdut 5%, FTSE100 si DAX au scazut cu 4,4%, iar indicele bursei nipone s-a corectat cu 14,4%.

"In ciuda acestor corectii, provocate in special de marcarile de profit, ne asteptam ca si anul acesta sa fie unul pozitiv. De fapt, investitorii care isi plaseaza disponibilitatile in actiuni in acest moment au sanse sa obtina randamente superioare pietei pentru 2014, avand in vedere nivelurile de pret atractive pentru actiunile unora dintre companii, cat si la nivelul pietei in general. In opinia noastra, un investitor care si-ar plasa disponibilitatile intr-un portofoliu distribuit in mod egal intre cele 10 actiuni analizate s-ar putea astepta la un randament de 10-12% pe o perioada de un an, incluzand aici si dividendele platite de unele dintre respectivele societati", considera Ovidiu Dumitrescu, CFA, director general adjunct Tradeville.

Ce cresteri de profit au raportat principalele companii

Cea mai mare expansiune a afacerilor pe 2013 a raportat-o Impact Bucuresti (IMP), singura companie romaneasca din cele 10 analizate. Dezvoltatorul imobiliar a reusit un salt cu 162% al veniturilor din exploatare, in timp ce cheltuielile aferente au avansat cu doar 11%. De altfel, rezultatele tot mai bune afisate de Impact s-au resimtit in cea mai buna evolutie de pe BVB in 2013, titlurile companiei avansand cu 375%.

A doua cea mai importanta crestere a afacerilor, dintre cele 10 companii, a fost inregistrata de Microsoft (MSFT). Cel mai mare producator de software din lume este singura companie straina din cele analizate care a reusit o expansiune de peste 14%, rezultatele completand trendul multi-anual de crestere (30 ani de cresteri neintrerupte), potrivit raportului efectuat de analistii Tradeville.

Bank Of America (BAC) a afisat a treia cea mai mare crestere a cifrei de afaceri, cu 6,6%. Cea mai mare companie din lume dupa valoarea de piata, Apple, a reusit un avans al afacerilor de 5,6%, pe fondul unor vanzari peste asteptari de iPad-uri si Mac-uri, care au compensat livrarile mai slabe de iPhone. Cresteri ale afacerilor au raportat, de asemenea, SAP AG (SAP), de 3,67%, si McDonald's (MCD), de aproape 2%. JP Morgan a afisat afaceri aproape la acelasi nivel cu cel din 2012 (scadere de doar 0,44%), o situatie relativ similara fiind raportata si de Intel (INL), respectiv o scadere de numai 1,2%.

Deutsche Bank a inregistrat cel mai mare avans al profitului net pe 2013

Rezultatele bune pe 2013 raportate pana in prezent de companiile ce pot fi tranzactionate pe BVB s-au resimtit in mare parte in evolutia actiunilor pe parcursul anului trecut. "Anul 2013 a fost unul stelar pentru bursele din statele dezvoltate. Astfel, am vazut aprecieri de 25-30% pe principalii indici ai pietei americane, 25% pe indicele german DAX, peste 14% pe indicele britanic FTSE100 si mai bine de 56% in cazul indicelui japonez Nikkei", spune Ovidiu Dumitrescu, CFA, director general adjunct Tradeville..

In ceea ce priveste profitabilitatea celor 10 companii analizate de Tradeville, cel mai mare avans al profitului net pe 2013 a fost reusit de Deutsche Bank (DBK), cu 243%, desi afacerile companiei au scazut cu 5,3%. Deutsche Bank, cea mai mare banca din zona euro, a fost urmata la capitolul cresterii profitului de o banca de peste Ocean, Bank of America (BAC), cu un salt de 173%. Al treilea cel mai mare avans al profitului, de aproape 50%, a fost obtinut de Microsoft (MSFT).

O crestere semnificativa a rezultatului net a fost inregistrata si de SAP AG (SAP), de 18%. Siemens (SIE), o alta companie germana, a raportat un avans substantial al profitului, de 14,2%, in ciuda faptului ca afacerile au scazut cu 3,3%. O imbunatatire consistenta a profitabilitatii a inregistrat si Impact Bucuresti (IMP), care si-a redus pierderea neta cu 37,5%. Un avans mai modest al rezultatului net a fost raportat de McDonald's, de 2,2%.

Scaderi ale profitului au fost afisate doar de trei companii: JP Morgan (JPM), de 15,8%, pe fondul cresterii costului cu litigiile, Intel (INL), de 12,6%, si Apple (AAPL), de 11,3%, ambele pe fondul unei concurente acerbe in domeniul tehnologiei. Totusi, Apple ramane compania cu cel mai mare profit din lume, de 37 miliarde dolari, si cu asteptari mari in privinta noului parteneriat cu China Mobile, a noului model iPhone si al unui ceas inteligent, in timp ce potentialul Intel pe segmentele "private cloud", al device-urilor mobile (gratie chip-urilor Atom si Quark) si al imprimantelor 3D este semnificativ.

#companii bvb, #randamente investitori companii BVB, #profit companii BVB , #Investitii