Actiunile la BVB pot fi lasate mostenire. Interviu Tradeville

Vineri, 11 Mai 2012, ora 18:00
2553 citiri
Actiunile la BVB pot fi lasate mostenire. Interviu Tradeville

Business24 a stat de vorba cu Valentin Cismaru, director general adjunct Tradeville, pe tema investitiei in actiuni americane, a modalitatii prin care aleg romanii companiile in care sa investeasca si despre riscurile aparute atunci cand alegi sa-ti plasezi economiile la bursa.

Chiar daca majoritatea romanilor aleg sa-si depuna economiile la banca sau intr-un fond de pensii, pentru ca urmasii sa nu aiba probleme financiare, putini stiu ca si un portofoliu de actiuni poate fi lasat mostenire.

Ce inseamna pentru investitorii romani posibilitatea de a tranzactiona, de aici de la Bursa de Valori Bucuresti, actiunile Microsoft si ale celorlalte companii mari listate si la Bursa de la New York?

Investitorii romani au posibilitatea de a investi in companii globale, care au o expunere foarte mare, in crestere, in economiile care deja nu mai sunt in curs de dezvoltare, din Asia si America latina. Asta pe de-o parte.

Pe de alta parte, companiile americane aduse de Tradeville pe sistemul alternativ de tranzactionare de la Bursa de Valori Bucuresti ofera libertatea investitorului roman de a-si construi un portofoliu ce poate fi diversificat prin investitia in companii diferite, atat corporatii rezistente la socurile economice, cum sunt McDonald's sau Coca Cola, dar si companii speculative, precum cele din sectorul bancar, si aici va enumar Bank of America si JP Morgan.

Totodata, avem posibilitatea de a ivesti in companiile din sectorul tehnologic, unele dintre ele oferind o crestere agresiva, atat a preturilor din piata, cat si a business-urilor lor, in special Apple si Google. Totodata, poti investi in Microsoft, o companice ce creste moderat, dar care, conform noilor tendinte din sectorul tehnologic, pregateste o adevarata revolutie in domeniul IT prin serviciile de cloud computing.

De ce am adus in discutie posibilitatile de dezvoltare? Pentru ca investitorul roman, obisnuit cu emitentii listati la BVB, era confruntat cu corelarea puternica a acestora cu indicele bursei. Principalii emitenti au obiceiul de a creste sau scadea, corelat, cu indicele Burse de Valori Bucuresti, acest grad de corelare fiind mai mare de 80%.

Insa, acum, a investi in actiuni americane ofera posibilitatea de diversificare, dar si de necorelare. Ce inseamna asta? Daca investitorul alaturi de brokerul sau depun un efort de selectie, atunci portofoliul lui va avea un curs diferit fata de cel a pietei, ba chiar va reusi sa creasca mai mult decat aceasta.

Cum aleg investitorii romani actiunile? Dupa ureche, la sugestia unui broker, in urma afinitatii fata de un anumit brand?

Exista o multitudine de factori. Intr-adevar, un investitor incepator selcteaza companiile dupa afinitatile personale sau dupa gradul de cunoastere al domeniului in care activeaza. De exemplu, daca lucreaza in industria IT, are un grad mai mare de intelegere al afacerilor desfasurate in acest domeniu. El intelege mai bine afaceri precum cele desfasurate de Apple sau Google.

Daca lucreaza in domeniul bancar, intelege mai bine cum functioneaza Bank of America sau JP Morgan si riscurile care sunt asociate in aceasta perioada cu emitenti din acest sector. In acelasi timp, un investitor aflat la inceput de drum are nevoie de indrumarea unui broker, pentru a-si alege emitentii care sunt potiviti, atat cu profilul de risc, cat si cu gradul de cunoastere al tehnicilor de investire si al mecanismelor bursiere.

Ati constatat o "mutare" de pe actiunile consacrate la BVB catre cele americane, in randul investitorilor cu experienta?

Nu as putea spune ca a avut loc o mutare, ci mai degabra o diversificare a interesului si o reconsiderare a noilor oportunitati aduse. Suntem la inceput de drum cu aceste actiuni americane si europene si cred ca ele vor atrage atentia potentialilor investitori care nu erau atrasi de bursa, deoarece o pecepeau ca fiind mult prea volatila fata de aversiunea lor la risc, si care doreau, in acelasi timp, sa faca aceasta diversificare si necorelare a emitientilor dintr-un protofoliu.

Daca avem un cont deschis la o firma de borkeraj, avem posibilitatea constuirii unui portofoliu pe termen lung, ce poate fi lasat mostenire si urmasilor. In acest portofoliu poti introduce companii potrivite cu profilul de risc, companii mai stabile si cu o lichiditate mai mare fata de cele romanesti si care, per ansamblu, ofera si cresteri sustinute, datorita cresterii afacerilor lor, pentru ca au expunere mare in economiile in expansiune din Asia si America Latina, ceea ce economia romaneasca nu ofera in acest moment.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#actiuni americane, #bvb, #plasamente financiare, #indici bursieri, #investitorii romani , #Investitii