Planul de salvare a zonei euro resusciteaza pietele bursiere

Luni, 05 Decembrie 2011, ora 13:03
1343 citiri
Planul de salvare a zonei euro resusciteaza pietele bursiere

Dupa ce guvernul italian condus de tehnocratul Mario Monti a anuntat noi masuri de austeritate, moneda euro s-a apreciat, iar actiunile europene au inregistrat cresteri in debutul sedintei bursiere.

Indicele MXAP a crescut pana la cea mai mare valoare din luna martie 2009, in timp ce indicele MSCI a avansat cu 0,2%, scrie Bloomberg.

Indicele Stoxx Europe 600 a castigat 0,5%, in timp ce indicele Standard&Poor 500 a avansat cu 0,9%.

Moneda euro s-a apreciat cu 0,4% pana la valoarea de 1,3450 dolari pentru 1 euro. Randamentul pe 10 ani al obligatiunilor italiene a scazut cu 6,36%, in timp ce pretul petrolului a urcat, pentru a doua zi, la 101,56 dolari/baril.

Randamentul obligatiunilor franceze l-a depasit pe cel al obligatiunilor germane. Germania se asteapta sa vanda cel putin la fel de mult ca data trecuta, cand, in timpul unui licitatii a vandut obligatiuni de 3 miliarde de euro.

Randamentul obligatiunilor spaniole a urcat, pentru a sasea zi consecutiv, inainte de intalnirea pe care o vor avea cancelarul german Angela Merkel cu presedintele francez, Nicolas Sarkozy. Cei doi trebuie sa discute despre noul plan de salvare a zonei euro.

Randamentul obligatiunilor italiene a scazut cu 29 puncte de baza, respectiv 0,29%, la ora locala 10:30, (8:30, ora Londrei). Titlurile de valoare cu scadenta in septembrie 2021 au crescut cu 18,3 euro, pana la valoarea de 88,855.

Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au deschis incert sedinta de tranzactionare de luni, iar dupa primul sfert de ora toti indicii inregistrau cresteri, cuprinse intre 0,24% (BET-NG) si 2,96% (BET-FI).

Rulajul actiunilor listate la BVB era de 1.165.888 lei (267.804 euro) dupa primul sfert de ora de tranzactionare.

Investitorii asteapta rezultatul summitului de vineri, cand liderii europeni, alaturi de mai multi factori de decizie vor stabili un nou plan pentru salvarea zonei euro.

"Pe piata exista o multime de pariuri referitoare la negocierilor din cadrul summitului, de la sfarsitul saptamanii", spune un strateg din cadrul UBS.

Acesta a adaugat ca "masurile de austeritate aprobate de guvernul italian par sa mearga in directia buna".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pret actiuni, #pret actiuni bursa , #Valoare actiuni