Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Dell si Apple acuzate ca si-au inselat clientii

Dell si Apple acuzate ca si-au inselat clientii

Doua dintre cele mai populare companii din IT&C, Dell si Apple, sunt acuzate ca si-au inselat clientii folosind diverse metode pentru a obtine vanzari mai mari, scrie presa americana.

Dell, unul din cei mai mari producatori de computere din lume, care isi disputa cu Hewlett-Packard (HP) locul intai la nivel mondial, este acuzat chiar de procurorul general al statului New York, care considera ca firma a inselat pe fata consumatorii americani. Apple, care a revolutionat piata cu celebrul iPod, este acuzat acum ca a pus la laptopurile sale ecrane de cea mai proasta speta si apoi a facut reclama ca sunt de o calitate excelenta.

Dell este acuzat ca si-a folosit divizia de finantare pentru a lansa oferte bombastice, dar care erau acompaniate de multe limitari in detrimentul clientilor. Oficialii si actionarii nu au luat in seama acest proces, iar valoarea actiunilor Dell a crescut. "A fost o usurare, pentru ca circulau pe piata alt fel de zvonuri", a declarat un analist Goldman Sachs.
Oferta doar pe hartie?

"Consumatorii care opteaza pentru ofertele financiare ale Dell descopera ca ofertele prezentate tin doar de jocuri de cuvinte si nu sunt reale", a explicat procurorul general. Un exemplu il reprezinta oferta ca finantarea este fara dobanda pentru cei care se califica, dar la aceasta categorie nu se putea califica niciun cumparator, indiferent de salariu sau de faptul ca isi rambursase la timp toate creditele.

Practic, oferta era doar pe hartie. Toti cei refuzati erau "sfatuiti" sa apeleze la finantarea normala, cu dobanzi de peste 20% pe an, practic generand profit masiv pentru Dell.

Dell neaga acuzatiile

Compania americana a negat acuzatiile si a spus ca "aceste acuzatii reprezinta un numar extrem de mic de cazuri, limitate la statul New York", iar pentru Dell clientii sunt foarte importanti. "Vom lua masuri pentru a imbunatati relatiile cu clientii", a mai promis oficialul companiei.

"Ideea ca am respins toti clientii si i-am trimis spre sistemul de finantare cu dobanzi mari nu reprezinta o realitate. Singura noastra preocupare a fost sa oferim alternative clientilor", a adaugat el.

Ecrane de calitate indoielnica pentru laptopurile Apple?

Apple, una din cele mai populare firme din lume, cu o popularitate similara cu a Google, conform studiilor, este acum acuzata ca a introdus ecrane de calitate slaba in laptopurile sale.

Procesul deschis pentru oferta MacBook arata ca prezentarea ecranului sistemului ca avand "milioane de culori" este absolut falsa, fiind vorba de un display modest. Ecranele sunt realizate pe tehnologie 6-bit, suporta culorile de baza, iar laptopul vine cu un soft special care simuleaza practic nuantele de culoare. Acest gen de promotie este folosit si de alte companii, dar procesul este deschis doar contra Apple.

Ecranul LCD poate reda practic maxim 260.000 de nuante de culori. Doar ecranele extrem de scumpe, pe 8 biti, pot reda milioane de culori. Totusi, reclamele Apple faceau referire la milioane de culori, iar oamenii care au cumparat laptopuri s-au simtit inselati. Apple a anuntat ca de cunoaste aceasta situatie si nu va face nici un comentariu.

Bloombiz

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1303 ori