Actiunile europene inchid in scadere din cauza temerilor legate de Spania

Vineri, 20 Iulie 2012, ora 19:53
1179 citiri
Actiunile europene inchid in scadere din cauza temerilor legate de Spania

Actiunile europene au incheiat tranzactiile de vineri in scadere, dupa ce spread-ul obligatiunilor spaniole fata de cele germane a crescut la un nivel record, provocand temeri ca criza datoriilor din zona euro se agraveaza, transmite Bloomberg.

Indicele Stoxx 600 a coborat cu 1,4%, limitand avansul consemnat la nivelul saptamanii la 0,8%.

"Pentru moment, Spania ramane principalul motiv de ingrijorare pentru investitori. Cu cat presiunea asupra Spaniei se extinde, cu atat cresc si temerile referitoare la Italia", a declarat Nicholas Spiro, director general la compania Spiro Sovereign Strategy in Londra.

Ministrii de Finante din zona euro si-au dat acordul final pentru programul de sustinere a bancilor spaniole cu pana la 100 de miliarde de euro, ceea ce va permite furnizarea prin Fondul European de Stabilitate Financiara a unei prime transe de 30 de miliarde de euro. Anuntul nu a calmat insa pietele financiare.

Titlurile Vodafone au scazut cu 1,7%, in urma anuntarii unor vanzari trimestriale sub asteptari. Actiunile Nokia au coborat cu 7,4%, dupa retrogradarea ratingului grupului de catre Fitch Ratings.

Indicii nationali au scazut pe 16 din 18 piete de capital din Europa Occidentala.

Indicele DAX al bursei din Frankfurt a coborat cu 1,8%, FTSE 100 a scazut la Londra cu 1,1%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 1,9%.

La Madrid, indicele Ibex 35 a pierdut 5,8%, iar la Milano indicele FTSE Mib a scazut cu 4,4%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#actiuni burse europene, #investitori burse europene , #Valoare actiuni