SSIF Broker si WBS vor fi primii formatori de piata pe Bursa de la Sibiu, din luna martie

Vineri, 29 Februarie 2008, ora 17:00
1432 citiri
SSIF Broker si WBS vor fi primii formatori de piata pe Bursa de la Sibiu, din luna martie

SSIF Broker va fi de la inceputul lunii martie formator de piata pentru contractele DESNP (Petrom) martie, in timp ce World Brokerage Services (WBS) va fi market-maker pe valute si pe derivatele DEEBS (Erste), cu scadentele in iunie si septembrie, a informat Bursa de la Sibiu. Cele doua societati au primit, la jumatatea lui februarie, unda verde de la consiliul de administratie al Bursei de la Sibiu, sa fie market-makeri pentru derivatele amintite.


Conform conventiilor semnate cu Bursa de la Sibiu, societatile de brokeraj trebuie sa inceapa activitatea de formator de piata in maxim cinci zile de la data semnarii lor. SSIF Broker a semnat pe data de 27 februarie intelegerea cu Bursa de la Sibiu, iar WBS, pe data de 29 februarie.


"Market-makerii vor aduce un suflu nou pietei care va castiga simboluri noi, in sensul cresterii activitatii pe diferite tipuri de contracte. Implicit investitorii vor putea sa-si diversifice, sa-si extinda strategiile iar lichiditate va creste. Speram totodata ca si numarul market-makerilor sa creasca ajungand la minim 10 in acest an", a declarat presedintele Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri de la Sibiu, Teodor Ancuta.


Rolul unui market-maker este sa asigure lichiditatea pe amumite tipuri de contracte, iar prezenta sa ofera clientilor siguranta unui pret de cumparare/vanzare.


World Brokerage Services Romania (WBS) a fost infiintata in 1997, la initiativa unui grup international de traderi activi pe pietele de capital est-europene. Societatea de brokeraj este condusa de Cristian Sima, fost membru al consiliului de administratie al Bursei de Valori Bucuresti.


Market-maker-ul reprezinta un participant individual care este desemnat de catre o bursa sa mentina lichiditatea  si continuitatea in procesul de tranzactionare. Acestia sunt interesati de obtinerea unui profit avand rolul de a stabili pretul instrumentelor tranzactionate.


Market-makerii sunt obligati, chiar daca nu exista investitori interesati, sa tranzactioneze, sa coteze in permamenta bid-ul si ask-ul (oferta si cererea) pentru fiecare instrument financiar desemnat, sa actualizeze preturile, incheind de asemenea tranzactii la preturile introduse.