Seful Broker Cluj contesta sanctiunile aplicate de CNVM

Miercuri, 15 Aprilie 2009, ora 09:55
1502 citiri
Seful Broker Cluj contesta sanctiunile aplicate de CNVM

Petru Prunea, fostul presedinte al Broker Cluj si actualul director general, intentioneaza sa conteste pe toate caile legale sanctiunile aplicate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) casei de brokeraj si echipei de conducere, in urma unor nereguli descoperite in activitatea societatii.

"Toate sanctiunile impotriva Broker raspund unei comenzi de a desfiinta societatea.

Succesiunea masurilor luate de CNVM impotriva noastra arata ca asta se doreste, sa disparem, cu interesul de a elibera clientii nostri pentru altii", a declarat pentru NewsIn Petru Prunea.

"Voi contesta decizia CNVM unde imi va permite legea. Poate la ei sau la organul care supravegheaza CNVM-ul, nu stim inca precis", a adaugat Prunea.

Arbitrul pietei de capital a publicat marti o ordonanta potrivit careia sefii de la Broker Cluj, Petru Prunea si Adrian Ceuca, nu mai pot desfasura activitati pe piata de capital pentru 5, respectiv 3 ani, iar casa de brokeraj va plati o amenda de 724.000 lei.

"Am ramas surprins de fragilitatea argumentelor pentru asemenea sanctiuni nemaintalnite.

Adica infractori mari de pe piata de capital, cu fapte nemasurat mai grave, au primit sanctiuni mai mici decat salariatii nostri", a subliniat presedintele Broker Cluj.

Masurile de sanctionare vin in urma controlului de fond pe care l-au efectuat comisarii CNVM la casa de brokeraj. Potrivit ordonantelor publicate marti, la firma de brokeraj s-au descoperit mai multe nereguli, printre care si nerespectarea unei decizii cu privire la interzicerea desfasurarii temporare a activitatilor la sucursalele Alba Iulia, Arad, Bistrita, Botosani, Bucuresti, Ploiesti, Satu Mare, Sibiu si Timisoara.

Totodata, CNVM mentioneaza ca Broker a virat anumite sume din contul de disonibilitati proprii in contul deschis care pastra banii clientilor, fara ca aceste viramente sa se reflecte in fisele de cont ale investitorilor.

De asemenea, la casieriile sucursalelor din Deva si Baia Mare a fost utilizata cu preponderenta casieria societatii in relatia cu clientii, fiind pastrate pentru perioade indelungate sume mari de bani apratinand clientilor.

In acelasi timp, CNVM precizeaza ca Broker Cluj nu a facut dovada ca decontarile realizate pentru clientii debitori au fost realizate din fondurile societatii si nu din cele ale clientilor.

In urma acestor nereguli, Comisia a decis sanctionarea cu o amenda de 25.000 lei si retragerea autorizatiei de conducator a lui Petru Prunea, presedintele societatii pana in 26 martie, precum si interzicerea desfasurarii de activitati pe piata de capital pentru urmatorii 5 ani.

De asemenea, Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker, a primit o amenda de 10.000 lei si nu va mai avea acces la piata de capital pentru 3 ani, iar reprezentantul controlului intern, Adina Maria Moldovan, va trebui sa plateasca o amenda de 15.000 lei si a primit interdictie pe piata de capital tot pentru 3 ani.

In acelasi timp, Broker Cluj a primit o amenda de 723.679 lei, adica 0,5% din capitalul social, iar sucursalelor Deva si Baia Mare le-a fost retrasa autorizatia de functionare.

Pe langa asta, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a amendat mai multi angajati ai Broker Cluj din cadrul sucursalelor Alba, Timisoara, Baia Mare si Cluj, valoarea totala a amenzilor ridicandu-se la 67.500 lei.

Titlurile Broker Cluj sunt listate la prima categorie a Bursei de Valori Bucuresti, sub simbolul BRK. Compania are o valoare de piata de 59,34 milioane lei (14,4 milioane euro), potrivit cotatiei de 0,205 lei, stabilita in sedinta bursiera din 9 aprilie. In prezent, actiunile Broker Cluj sunt suspendate de la tranzactionare. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#capital, #cnvm, #sanctiuni, #societate , #Tranzactionare