Se lanseaza primul sistem alternativ de tranzactionare, care nu e operat de bursa

Vineri, 17 August 2012, ora 16:02
2172 citiri
Se lanseaza primul sistem alternativ de tranzactionare, care nu e operat de bursa

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat lansarea unui sistem alternativ de tranzactionare (ATS) pentru Muntenia Global Invest, una dintre firmele mici de brokeraj din Romania. Acesta este primul sistem alternativ de tranzactionare care nu este operat de o bursa.

Sistemul va deveni operational in 60 de zile. Acest sistem alternativ de tranzactionare va permite accesul direct al emitentilor, fara a mai fi nevoie de un intermediar.

Pe sistemul alternativ de tranzactionare vor putea fi listate actiuni, obligatiuni si unitati de fond ale unor emitenti din Romania si strainatate. Sistemul va avea trei categorii.

Pentru segmentul de actiuni, prima categorie prevede obligativitatea listarii printr-o oferta publica de vanzare, in baza unui prospect aprobat de CNVM. Totodata, firma trebuie sa aiba capitalul social sau valoarea activelor nete din ultimul exercitiu financiar sau capitalizarea de cel putin echivalentul in lei al sumei de un milion de euro si sa fi inregistrat profit in precedentii doi ani. Free-float-ul trebuie sa fie de minim 25%.

Pentru a doua categorie, conditiile sunt mai reduse si nu mai este nevoie de derularea unei oferte de vanzare si profit in ultimii doi ani. In plus, valoarea capitalului social sau valoarea activelor nete din ultimul exercitiu financiar sau capitalizarea este de cel putin echivalentul in lei al sumei de 500.000 euro.

Pe a treia categorie pot fi listate doar actiuni care in prealabil sunt cotate pe o piata reglementata sau pe un sistem alternativ de tranzactionare.

Pe piata de capital din Romania sunt operationale in prezent doua sisteme alternative de tranzactionare, unul al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si unul al Sibex.

La Bucuresti sunt tranzactionate, nu listate, doar actiuni emise de companii straine, iar la Sibex, Prodplast Imobiliare este singura societate listata pe un ATS din Romania.

Desi conditiile de listare pe ATS sunt reduse, companiile locale nu au optat pentru acest sistem. ATS-urile de la BVB si Sibex au fost lansate in 2010.

Care sunt conditiile de listare pe ATS

Firmele din Romania care se vor lista pe ATS sunt obligate sa transmita rapoarte de informare a investitorilor, cu privire la AGA, rezultate financiare, sau alte evenimente care pot influenta pretul titlurilor, la fel cum fac si companiile listate la Bursa de la Bucuresti si Sibex.

In cazul firmelor din strainatate, Muntenia Global Invest va publica informatiile afisate de emitent pe piata principala unde acesta este listat. La fel opereaza si Tradeville pentru actiunile companiilor pe care le-a adus pe segmentul titlurilor internationale de la ATS-ul Bursei de la Bucuresti.

Actiunile vor putea fi tranzactionate la fel ca pe bursa, pentru pret fiind stabilita o limita de variatie de plus/minus 15% fata de cotatia din sedinta precedenta.

Programul de tranzactionare va fi apropiat de cel al Bursei de la Bucuresti, transferurile fiind realizate intre orele 10.00 si 16.35. La BVB, tranzactiile sunt oprite la 16.45 pentru majoritatea titlurilor, mai putin cele cu actiuni straine si cu produse structurate.

Regulamentul ATS-ului firmei de brokeraj prevede si posibilitatea derularii de oferte publice de vanzare sau de cumparare.

La tranzactionare vor putea participa toate firmele de brokeraj care vor incheia un contract cu Muntenia Global Invest, dar si utilizatori independenti care au cont deschis la Muntenia Global Invest.

Firma de brokeraj a intermediat in primele sapte luni din acest an tranzactii de 15 milioane lei si s-a plasat pe locul 48 din 58 in topul brokerilor de la BVB.

Muntenia Global Invest a incheiat anul trecut cu o pierdere de 300.000 de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sistem alternativ de tranzactionare, #ATS lansare Romania, #listare sistem alternativ tranzactionare , #Tranzactionare