Scenariu de criza: Astazi investitor de succes, maine in faliment

Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 08:12
3894 citiri
Scenariu de criza: Astazi investitor de succes, maine in faliment

Chiar si mintile luminate pot gresi. "Investitorii sunt oameni normali, nu rationali", spune Meir Statman, unul dintre expertii in managementul comportamental.

Scopul unui astfel de managementul este acela de a intelege mai bine comportamentul investitorilor.

Business Insider citeaza o lista a deviatiilor comportamentale ale unui investitor. Nu fi intimidat. S-ar putea sa afli mai multe lucruri despre tine.

Sentimentul de supraestimare

Increderea prea mare in propriu persoana este principala caracteristica a investitorilor de succes. Acestia au prea multa incredere in capacitatea lor de a prognoza rezultatele investitiilor pe care le fac.

Investitorii de tipul Warren Buffett sunt adesea prea increzatori si, de asemenea, mult mai sensibili la volatilitati.

Trecutul, ca indicator al viitorului

O companie ar putea anunta o serie de castiguri trimestriale. Ca urmare, investitorul isi asuma ca si urmatoarele castiguri vor fi la fel de mari.

O astfel de eroare poate insemna sfarsitul unei afaceri. Unii investitori traiesc cu o proasta perceptie.

Blocajul in fata noilor confruntari

Ancorarea este legata de supraestimarea de sine. De exemplu, de multe ori investitorii iau decizii pe baza informatiei pe care o detin la acel moment. Mai tarziu, dupa ce primesc noi vesti care afecteaza in mod semnificativ prognozele facute intial, acestia tind sa-si revizuiasca vechile analize, in loc sa le schimbe.

Prin urmare, analizele revizuite nu vor reflecta pe deplin noile informatii.

Refuzul de a accepta o pierdere

Refuzul de a accepta o pierdere poate fi "mortal" pentru a afacere.

In cazul unui esec, expertii in managementul comportamental recomanda investitorilor sa accepte pierderea si sa mearga mai departe.

Cu toate acestea, investitorii spera in continuare ca lucrurile isi vor reveni, iar afacerea va merge la fel ca in trecut.

Aceasta gandire din urma este periculoasa deoarece tinde sa se reflecte intr-un comportament similar cu cel al unui jucator la pariuri.

Greselile facute la investitiile anterioare revin in memorie

Modul in care trazactioneaza un investitor va fi intotdeauna legat de succesul tranzactiilor anterioare. De exemplu, sunt situatii in care acestia isi vind actiunile cu un castig de 20%, iar apoi observ ca acestea incep sa creasca. In acel moment, inevitabil se gandesc ca ar fi trebui sa mai astepte. Astfel de situatii conduc la sentimente de regret.

Minimizarea regretului apare in momentul in care acestia devin conservatori in investitii deoarece vor sa previna un potential esec, care ar duce la un nou regret.

Toleranta la risc se schimba odata cu directia pietei

Abilitatea de a tolera riscul ar trebui sa fie determinata de circumstantele financiare, orizontul de timp al investitiilor si marirea unei investitii.

Cu toate acestea, multi investitori isi modifica toleranta la risc in functie de piata. De exemplu, dorinta unui investitor de a tolera riscul poate scadea atunci cand pietele sunt in cadere.

Alternativ, toleranta la risc poate creste cand pietele sunt ele insele in crestere. Acest lucru face de multe ori ca investitorii sa cumpere la un pret mare si sa vanda la un pret mic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#management comportamental, #studii investitori, #gandire investitori, #comportament risc investitori , #Tranzactionare