Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Producatorii, furnizorii si consumatorii au fost de acord cu tranzactionarea energiei electrice la BRM

Producatorii, furnizorii si consumatorii au fost de acord cu tranzactionarea energiei electrice la BRM

Producatorii, furnizorii si consumatorii de energie electrica au fost de acord cu tranzactionarea energiei electrice la Bursa Romana de Marfuri (BRM), a anuntat Mircea Filipoiu, presedintele BRM, miercuri intr-o conferinta de presa.

"In urma intalnirii de lucru cu 45 de producatori, furnizori si consumatori de energie electrica nici unul nu a avut reactii adverse la ideea tranzactionarii energiei la BRM", a declarat Mircea Filipoiu.

BRM va lansa platforma pentru tranzactiile cu energie pe 22 februarie si tranzactia electronica pe contracte forward in luna martie. Contractul forward reprezinta un contract de vanzare-cumparare cu termen sustensiv, ce poate fi stabilit de partea ce initiaza oferta pana la 18 luni.

Presedintele BRM a precizat ca bursa ar fi putut sa tranzactioneze energie inainte de primirea avizului ANRE.

"Exista un ordin al ANRE care continea un articol potrivit caruia BRM putea sa faca tranzactii, dar acest articol ne-a fost ascuns cand am primit ordinul", a adaugat Filipoiu. Contractele incheiate la BRM vor fi vizate de institutie si trimise OPCOM pentru inregistrare. "Nu dorim sa intram in conflict cu nimeni. BRM nu vrea sa dispara OPCOM", a mentionat presedintele BRM.

BRM a depus, pe 18 ianuarie 2007, o solicitare adresata ANRE de a deveni operator pe piata de energie electrica. Ministerul Economiei si Comertului a fost de acord cu tranzactionarea energiei electrice si la BRM, in paralel cu tranzactionarea ei la OPCOM.

Recent, BRM a depus la Consiliul Concurentei o contestatie in legatura cu Ordinul 408/2006 al Ministerului Economiei si Comertului /MEC/ prin care producatorii sunt obligati sa vanda energia electrica prin OPCOM. "Aceasta contestatie vizeaza eliminarea prevederilor restrictive ale Ordinului 408/2006", a declarat, recent, pentru Rompres, directorul de marketing si comunicare al BRM, Razvan Tudor, fara a mai oferi alte detalii despre continutul contestatiei.

Potrivit reprezentantilor BRM, cu toate ca este deschisa si tranzactionarea energiei electrice intre furnizori si consumatori eligibili, OPCOM a asigurat pana acum, cu precadere, incheierea de contracte numai pentru producatorii si furnizorii de energie electrica. De asemenea, mecanismul PCCB (piata contractelor bilaterale) al OPCOM nu ofera posibilitatea licitatiei cu negociere, facand astfel dificila intalnirea cererii cu oferta. Presedintele BRM arata, saptamana trecuta, ca OPCOM nu este o bursa de energie, ci o platforma de tranzactionare, pentru ca nu respecta principiile bursiere si a adaugat ca nu are nimic impotriva ca Romania sa aiba o bursa regionala de energie, dar aceasta trebuie "facuta ca lumea".

In prezent, exista piata de energie electrica administrata de OPCOM, cu trei componente - piata centralizata pentru contracte bilaterale /PCCB/, piata pentru ziua urmatoare /PZU/ si piata de echilibrare. La 1 iulie 2007, piata autohtona a energiei electrice va fi liberalizata total. Din datele OPCOM reiese ca tranzactiile pe platforma PZU, in perioada 1 iulie 2005 - 31 ianuarie 2007 au fost de 272,95 milioane euro, iar pe PCCB se estimeaza ca in primul semestru al acestui an cota de livrare de energie va fi de 7 la suta, in conditiile in care in 2006 a fost de 1,36 la suta.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro target=_blank>Rompres</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1111 ori