Pretul metalelor pretioase scade, pe fondul ingrijorarilor privind o noua criza

Luni, 26 Septembrie 2011, ora 10:42
2546 citiri
Pretul metalelor pretioase scade, pe fondul ingrijorarilor privind o noua criza

Pretul aurului a scazut cu peste trei procente, in timp ce pretul argintului a cunoscut o scadere de 10%. Scaderile se datoreaza ingrijorarilor privind o posibila noua criza, care i-au speriat pe investitori, spun analistii.

Aurul a scazut cu 3.6% pana la 1,597.89 dolari/uncia, tranzactionandu-se pentru prima data din luna iulie pana acum sub 1,600 de dolari, in conditiile in care investitorii au renuntat la metalele pretioase pentru dolar si certificate de trezorerie, considerate o investitie sigura, scrie The Economic Times.

In SUA, aurul se tranzactiona, de asemenea, cu 2.6 procente sub 1,600 de dolari, ajungand pana la 1,597.8 dolari/uncia.

In India, pretul argintului a scazut cu 6%, analistii considerand ca aceste scaderi in tranzactiile metalului pretios se bazeaza pe ingrijorarea privind situatia din Europa. Astfel, acestia sustin ca si tendinta de scadere a burselor asiatice pe fondul speculatiilor ca guvernele europene nu vor reusi sa controleze criza datoriilor suverane din regiune a avut o influenta considerabila.

In plus, aprecierea dolarului in fata euro a afectat negativ cererea de metale pretioase pentru investitii. Dolarul s-a apreciat pana la maximul ultimelor sapte luni in fata marilor monede din lume, ca urmare a pachetului de salvare de 400 de miliarde de dolari, oferit de Fed.

"Dolarul inca mai are loc sa se aprecieze pe termen scurt, intrucat teama de criza financiara nu a trecut", este de parere Dominic Schinder, trader UBS Wealth Management, din Singapore.

Potrivit lui Schinder, aurul ar putea sa scada pana la 1,582 dolari/uncia in urmatoarea perioada, insa traderul ramane optimist in perspectiva pe termen lung.

"Noi ne pastram scopul nostru de a atinde 2,000 de dolari/uncia. Factorii structurali care sustin pretul aurului inca exista, insa, pentru termen scurt, trebuie sa recunoastem ca daca totul se prabuseste, aurul nu se va aprecia foarte usor", a declarat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pret aur, # pret argint, # pret aur scade , #Tranzactionare