Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Peste 5600 de certificate verzi au fost tranzactionate in septembrie pe Piata Centralizata a Certificatelor Verzi

Peste 5600 de certificate verzi au fost tranzactionate in septembrie pe Piata Centralizata a Certificatelor Verzi
Numarul certificatelor verzi tranzactionate in septembrie pe Piata Centralizata a Certificatelor Verzi s-a ridicat la 5.604 unitati, cu 2.390 certificate mai putine fata de luna precedenta. Pretul de inchidere a fost de 151,63 lei/certificat, conform datelor publicate pe site-ul Operatorului Pietei de Energie - OPCOM. In septembrie au fost lansate opt oferte de vanzare si 23 oferte de cumparare.


De la inceputul anului, numarul certificatelor verzi tranzactionate pe OPCOM a ajuns la 79.291 unitati, preturile variind intre 142,72 lei si 151,63 lei/certificat. In septembrie 2007, pe PCCV au fost tranzactionate 2.807 certificate verzi, la un pret de 142,72 lei/certificat, la nivelul intregului an numarul acestora ridicandu-se la 37.703 unitati.Incepand cu data de 1 decembrie 2006, a intrat in vigoare Regulamentul de organizare si functionare a Pietei de Certificate Verzi, aprobat prin Ordinul ANRE 22 din 18 octombrie 2006.

Cota obligatorie pentru anul 2008 este 5,26 la suta din energia electrica furnizata de fiecare furnizor consumatorilor finali.
Certificatul Verde
este un document care atesta o cantitate de 1 MWh de energie electrica produs din surse regenerabile de energie.Sistemul de cote obligatorii reprezinta mecanismul de promovare a producerii de energie electrica din surse regenerabile de energie, prin achizitia de catre furnizori a unor cote obligatorii de energie electrica produsa din aceste surse in vederea vanzarii catre consumatorii deserviti.Producatorii primesc, pentru fiecare unitate de energie electrica livrata in retea (1 MWh), un Certificat Verde, care poate fi vandut separat de energia electrica, pe Piata de Certificate Verzi. Pentru indeplinirea obligatiei prevazute de lege, furnizorii trebuie sa detina un numar de Certificate Verzi egal cu cota de energie electrica din surse regenerabile de energie impusa. Pretul Certificatelor Vezi variaza intr-un interval stabilit prin Hotarare de Guvern. Pretul minim este impus pentru protectia producatorilor iar pretul maxim, pentru protectia consumatorilor.Pentru perioada 2005-2012, valoarea anuala minima si maxima de tranzactionare a certificatelor verzi este de 24 euro/certificat, respectiv 42 euro/certificat, calculata la cursul de schimb stabilit de Banca Nationala a Romaniei, pentru ultima zi lucratoare a lunii decembrie din anul precedent.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1584 ori