OPEC nu va reduce productia de petrol in mai

Duminica, 10 Mai 2009, ora 19:12
1695 citiri
OPEC nu va reduce productia de petrol in mai

Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu va reduce productia in cadrul urmatoarei intruniri care va avea loc spre finalul lunii mai, din considerente politice, a declarat duminica un oficial al petrolului din Kuweit, informeaza Reuters, conform NewsIn.

Musa Marafie, membru al Consiliului Suprem pentru Petrol din Kuweit, un organism energetic cu puterere mare de decizie, a declarat pentru cotidianul local Annahar ca pretul petrolului ar urma sa se mentina la nivelul actual de 50 dolari/baril. Totusi, acesta nu a oferit detalii suplimentare.

"Orice noua reducere a productiei OPEC ar putea creste pretul petrolului la 60 dolari/baril pana la finalul anului", a spus Marafie.

OPEC a fost deja de acord sa reduca productia, incepand cu septembrie 2008, cu aproximativ 4,2 milioane barili petrol/zi, sau aproximativ 5% din productia mondiala de petrol.

Jucatorii de pe piata estimeaza ca organizatia a implementat pana acum aproximativ 80% din reduceri.

Titeiul tranzactionat pe piata americana s-a scumpit vineri cu 1,92 dolari, la 58,63 dolari/baril, pana la cel mai inalt nivel din ultimele sase luni, ca urmare a optimismului generat de rezultatelor testelor de stres efectuate de guvernul Statelor Unite asupra marilor banci americane si a scaderii somajului.

Kuweitul este cel de-al patrulea mare exportator de petrol din lume.

#opec, #petrol, #productie, #mai, #titei , #Tranzactionare