OPEC a revizuit in scadere drastica estimarile privind cererea de titei din 2009

Vineri, 13 Februarie 2009, ora 16:25
1549 citiri
OPEC a revizuit in scadere drastica estimarile privind cererea de titei din 2009

Cererea mondiala de titei va scadea mai drastic fata de estimari anul acesta, din cauza crizei economice, au declarat astazi reprezentanti ai Organizatiei tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), ceea ce constituie un semnal ca ar putea reduce si mai mult oferta de petrol, scrie Reuters.

OPEC a anuntat ca piata globala va inregistra o micsorare a cererii cu 580.000 de barili/zi in 2009, pentru a se ajunge la o medie de 85,13 milioane barili/zi.

Potrivit previziunilor anterioare, OPEC estima ca marja de reducere a cererii va fi de 180.000 barili/zi.

Folosirea petrolului va fi tot mai redusa anul acesta, dupa ce s-a temperat in 2008, in cadrul primului declin din ultimii 20 de ani, din cauza ca recesiunea determinata de criza bancara s-a raspandit pe toate continentele lumii.

Din cauza scaderii cererii de petrol, pretul acestuia a coborat sub 40 dolari/baril, de la nivelul record de 140 dolari/baril de anul trecut.

"Cererea mondiala de petrol isi continua declinul abrupt de anul trecut si ar putea urma acelasi scenariu cel putin trei din patru trimestre in 2009", potrivit raportului lunar al OPEC pentru piata petroliera.

Cu toate acestea, estimarile OPEC cu privire la reducerea cererii sunt mai putin ample decat cele ale Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), consilier al statelor consumatoare, care estima miercuri o reducere a consumului cu 980.000 barili/zi in 2009.

Scaderea cererii duce la o crestere a stocurilor, despre care OPEC afirma ca impune presiuni asupra preturilor, in contextul scaderii cererii sezoniere in cursul anului.

Un raport guvernamental al Statelor Unite a indicat miercuri ca stocurile de titei din cel mai mare stat consumator de energie din lume au crescut pentru a saptea saptamana consecutiv, la 350,8 milioane barili.

"Nivelul ridicat si in crestere al stocurilor, mai ales de titei nerafinat, ar putea continua si afecta stabilitatea generala a pietei", potrivit raportului OPEC, redactat de catre economistii organizatiei.

Pretul petrolului a scazut dupa publicarea raportului. Astfel, titeiul tranzactionat pe piata americana s-a ieftinit cu 10 centi, la 33,88 centi/baril.

#OPEC, #titei, #criza economica, #petrol, #recesiune, #criza bancara , #Tranzactionare