Nicolescu: Proiectul de tranzactionare a gazelor pe bursa nu incurajeaza dezvoltarea pietei

Vineri, 11 Iulie 2014, ora 16:50
1541 citiri
Nicolescu: Proiectul de tranzactionare a gazelor pe bursa nu incurajeaza dezvoltarea pietei

Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, spune ca modul in care ANRE vrea sa oblige producatorii si furnizorii de gaze naturale sa tranzactioneze gazele pe bursa nu incurajeaza dezvoltarea pietei de profil din Romania, si solicita Autoritatii reanalizarea acestei decizii.

"In ceea ce priveste modul in care ANRE a decis sa transpuna in legislatia secundara obligativitatea impusa de Executiv producatorilor si furnizorilor de gaze de a tranzactiona transparent si nediscriminatoriu anumite cantitati pe bursa, consideram ca nu incurajeaza dezvoltarea pietei de gaze din Romania. (...) In consecinta, solicitam autoritatii sa reanalizeze decizia sa, in cadrul unui nou Comitet de Reglementare, pentru ca, in forma actuala, ordinul dat nu creeaza premisele tranzactionarii procentului de 20% comunicat, in conditiile in care baza de aplicabilitate se apropie de zero. Practic, aproape ca nu s-a impus niciun procent", a declarat Nicolescu, citat intr-un comunicat al Departamentului pentru Energie, potrivit Mediafax.

Nicolescu a facut aceasta declaratie intr-o intalnire pe care a avut-o vineri, 11 iulie, cu reprezentantii asociatiilor micilor consumatori de gaze naturale si energie electrica din Romania.

Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a decis joi ca producatorii de gaze naturale vor fi obligati sa tranzactioneze pe pietele centralizate, in perioada 15 iulie 2014 - 31 decembrie 2018, cel putin 20% din gazele pe care le extrag si care sunt destinate pietei concurentiale.

Pietele centralizate sunt Bursa Romana de Marfuri (BRM) si OPCOM. In prezent, companiile au posibilitatea de a comercializa gaze naturale pe BRM si OPCOM, dar numarul tranzactiilor si cantitatile sunt reduse.

#Razvan Nicolescu, #tranzactionare gaze bursa, #producatori gaze naturale , #Tranzactionare