Leul s-a apreciat cu 3,44% in fata euro, in T1 din 2010

Marti, 06 Aprilie 2010, ora 10:02
1121 citiri
Leul s-a apreciat cu 3,44% in fata euro, in T1 din 2010

Rubla a inregistrat in primul trimestru al acestui an cel mai mare castig in fata euro dintre monedele din Europa, de 8,07%, in timp ce leul a avut o apreciere ceva mai modesta, de 3,44%, potrivit analizei publicate marti de casa de brokeraj X-Trade Brokers, precizeaza NewsIn.

Astfel, daca la inceputul anului un euro se tranzactiona cu 43,2535 ruble, la 31 martie cotatia ajunsese la 39,7623 ruble/euro.

"Puterea economica a Rusiei cunoaste o crestere semnificativa, iar rubla se intareste atat fata de euro, cat si fata de dolarul american.

In primul trimestru al acestui an, dintre monedele din Europa, rubla a inregistrat cea mai mare apreciere fata de euro, caderea generala a monedei europene fiind dublata de performantele inregistrate de economia rusa", a spus directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, Victor Safta.

Fata de dolar, rubla s-a apreciat la finalul primelor trei luni din acest an cu 2,58%.

Rusia a iesit tehnic din criza economica inca din 2009, inregistrand cresteri economice in ultimele doua trimestre.

In 2010, economia Rusiei ar putea avansa cu cel putin 3,1%, potrivit estimarilor, fata de o crestere de numai 0,7% previzionata pentru zona euro.

Dintre monedele europene, zlotul polonez a marcat in primul trimestru din 2010 a doua apreciere ca marime in fata valutei unice, de 6,15%.

Pe de alta parte, moneda nationala a inceput anul la 4,2258 lei/euro si a incheiat primele trei luni la 4,0803 lei/euro, marcand un castig de 3,44%, potrivit X-Trade Brokers.

"Aprecierea monedelor est-europene nu este un factor care sa favorizeze economiile acestora, in primul rand pentru ca descurajeaza exporturile; exceptie face Rusia, care, fiind cel mai mare exportator de petrol din lume...exporta oricum, petrolul fiind o marfa cu o cerere si un pret in crestere", a precizat Safta.

El a mai subliniat ca piata a fost extrem de volatila in primul trimestru, aceasta tendinta urmand sa se mentina, insa "ne asteptam ca, in lipsa unor evenimente majore, volatilitatea sa fie ceva mai scazuta decat in primele trei luni ale anului, care au absorbit deja influentele schimbarilor majore inregistrate de principalele economii ale lumii".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#curs, #dolar, #euro, #leu, #moneda, #rubla, #valutar , #Tranzactionare