Finantele propun schimbari in piata de capital. Ce beneficii pot aduce pentru investitorii locali

Marti, 07 Octombrie 2014, ora 15:40
1561 citiri
Finantele propun schimbari in piata de capital. Ce beneficii pot aduce pentru investitorii locali

Proiectul de Ordonanta de Urgenta publicat astazi de Ministerul Finantelor Publice vine cu o serie de masuri favorabile si pentru investitorii locali, precum plata mai rapida a dividendelor si incasarea acestora direct in contul de tranzactionare.

Desi controversat, pragul la SIF-uri ar putea avea efecte benefice pentru actionarii acestora, potrivit specialistilor Tradeville.

Dividendele incasate rapid si direct in cont

Proiectul de Ordonanta de Urgenta propus prevede ca plata dividendelor de catre emitenti sa se realizeze prin Depozitarul Central. Totodata, proiectul impune ca termenul de plata a dividendelor sa nu fie mai mare de sase luni, iar in cazul in care adunarea generala a actionarilor nu stabileste data platii dividendelor in acest termen, urmeaza ca acestea sa se plateasca in maximum 30 de zile de la data publicarii hotararii adunarii generale a actionarilor de stabilire a dividendelor in Monitorul Oficial.

"Distribuirea obligatorie a dividendelor prin Depozitarul Central este o masura care priveste debirocratizarea activitatii investitorilor. Tradeville a promovat aceasta solutie inca din 2012, cand a inceput sa incaseze dividende in numele clientilor, demarand un proces de a convinge cat mai multi emitenti de a accepta sa distribuie dividendele direct catre intermediar. Prin trecerea la acest sistem de incasare a dividendelor, se permite virarea mai rapida a banilor, care, astfel, se reintorc in piata, ceea ce poate duce la cresterea rulajelor pe bursa. Totodata, masura este benefica si emitentilor, care isi vor curata mai repede bilanturile de dividende restante neridicate de actionari", a declarat directorul de comunicare al Tradeville, Victor Stanila.

Pragul de detinere la SIF, stabilit de actionari

Niciun actionar al unei burse nu va putea detine, direct sau impreuna cu persoanele cu care actioneaza in mod concertat, mai mult de 20% din totalul drepturilor de vot, prag reglementat in prezent la 5%. De asemenea, in cazul Societatilor de Investitii Financiare (SIF) acest prag va fi eliminat, urmand ca actionarii sa fie cei care decid stabilirea unei astfel de limitari.

"Dincolo de oportunitatile de moment pe care investitorii le au datorita posibilitatii aprecierii cotatiilor, se prefigureaza o solutie favorabila SIF-urilor si burselor, intrucat orice ingradire a drepturilor actionarilor creeaza conditii pentru manifestarea asa-numitei probleme de agent, cand managementul nu actioneaza in cel mai bun interes al actionarilor. Cel mai probabil vom asista la o consolidare a actionariatelor acestor companii si la o imbunatatire a guvernantei corporative in situatia in care investitorii sofisticati vor deveni majoritari", considera directorul de comunicare al Tradeville.

Intre posibilele dezavantaje pentru piata se remarca posibilitatea unei preluari urmate de delistarea unora dintre SIF-uri, reducand astfel numarul de emitenti pe o piata destul de saraca in companii de anvergura. De asemenea, in cazul unei preluari ostile costurile sunt de obicei mari, lucru care ar putea impinge partea care castiga respectiva confruntare sa ia unele masuri care sa nu fie benefice actionarilor minoritari.

#piata de capital, #beneficii schimbari, #tradeville bursa , #Tranzactionare