Euro se depreciaza pe toate pietele

Joi, 02 Iunie 2005, ora 07:07
953 citiri

In ultima saptamana, euro a pierdut teren in raport cu moneda americana, coborand de la aproape 1,27 dolari la 1,225 dolari, cel mai scazut nivel din ultimele sapte luni si jumatate. Moneda europeana s-a depreciat cu aproximativ 3% pe parcursul a cinci sedinte de tranzactionare.

Si pe piata romaneasca euro s-a depreciat cu 45 de puncte, iar dolarul a crescut cu inca 232 de puncte, raportul dintre cele doua valute ajungand la 1,2257 dolari pentru un euro. Analistii de la Reuters apreciaza ca euro s-a depreciat puternic ieri ca urmare a informatiilor conform carora oficialii financiari germani au discutat in cadrul unei intalniri la nivel inalt posibilitatea esecului Uniunii Monetare Europene (EMU). Si revista germana "Stern" comenteaza ca in cadrul intalnirii a aparut ideea conform careia nivelul inflatiei si diferentele de crestere economica din cadrul zonei euro reprezinta un pericol real pentru viitorul regiunii.

Publicatia germana a mai informat ca in cadrul discutiilor a aparut chiar ideea dizolvarii uniunii monetare, insa nu a specificat cine a intocmit acest scenariu.

"Diferentele ameninta sa se accentueze si exista un risc sporit de aparitie a unei crize", a relatat revista "Stern" citand raportul intalnirii. O sursa care a participat la intalnirea de saptamana trecuta a declarat ca printre cei prezenti s-au numarat ministrul german al Finantelor, Hans Eichel, si presedintele Bundesbank, Axel Weber, insa acestia nu au luat parte la discutiile privind viitorul sistemului.

Realitatea Romaneasca