Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Erste despre pietele de capital din ECE: Mai rau de atat nu se poate!

Erste despre pietele de capital din ECE: Mai rau de atat nu se poate!

Analistii grupului Erste considera ca lichidarile masive de pe pietele de capital din Europa Centrala si de Est (ECE) au atins deja punctul maxim, in timp ce nivelul scazut al gradului de indatorare determina o expunere redusa la criza in aceasta zona. "Credem ca pietele au ajuns la un punct de acalmie, dar vor ramane volatile. In ciuda reducerii volatilitatii, aceasta se mentine la niveluri extrem de ridicate si preconizam ca, pentru un timp, vor exista in general derapaje pe piete. Totusi, derapajele ar putea aparea intr-un interval relativ amplu", afirma Henning Esskuchen, director de cercetare pentru pietele de capital din ECE la Erste Group.


Pe masura ce criza a continuat in 2008, analistii Erste Group subliniaza ca piata a cautat daca nu un punct de cotitura, macar un punct de minim. Ei cred ca fluxurile de lichiditati si indicatorii privind volumele de tranzactionare pe bursele de valori indica faptul ca lichidarile masive ar fi trebuit sa fi atins punctul maxim.


Totusi, avertismentele privind profiturile, stirile despre falimente si refinantari ar putea alimenta volatilitatea. Insa, in aceeasi masura, interventia guvernelor prin pachetele de sprijin oferite cu rapiditate ar putea asigura in final o oarecare liniste pe piete, evitand astfel lichidarile cauzate de panica.


Insa, in ceea ce priveste cresterea economica din zona, Erste Group avertizeaza ca exista riscuri, iar cresterea din ECE va incetini cu siguranta in 2009. Cu toate acestea, analistii grupului financiar austriac subliniaza ca regiunea Europei Centrale si de Est nu reprezinta pentru Europa ceea ce creditele subprime reprezinta pentru SUA.


Ca urmare, chiar daca regiunea nu este atat de omogena precum o considera unii, aceasta este caracterizata de un grad scazut de indatorare (in ciuda unei puternice cresteri a creditelor) si expunerea la orice fel de criza determinata de lichidari ar trebui sa fie mai redusa.


Analistii Erste Group estimeaza ca diferentele fata de pietele occidentale in ce priveste potentialul de crestere se vor mentine, iar economiile precum cea a Romaniei, unde exporturile contribuie doar cu 25% la produsul intern brut (PIB), ar trebui sa se comporte bine in privinta cererii interne.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1334 ori