Bursele europene inchid in scadere - 05 Iunie 2010

Sambata, 05 Iunie 2010, ora 01:06
1205 citiri
Bursele europene inchid in scadere - 05 Iunie 2010

Marile piete de capital ale continentului au inchis sedinta bursiera de vineri pe rosu, pe fondul nervozitatii investitorilor ingrijorati de soarta zonei euro si a scaderilor puternice din SUA, informeaza Bloomberg, citat de Newsin.

Astfel, indicele FTSE 100, al bursei din Londra, a incheiat ziua cu o scadere de 1,63%, pana la 5.126,00 puncte, indicele DAX, al pietei din Frankfurt, a pierdut 1,91%, pana la 5.938,88 puncte, iar indicele CAC 40, al bursei din Paris, a coborat cu 2,86%, la 3.455,61 puncte.

Indicele Ibex-35 al bursei din Madrid a incheiat sedinta de tranzactionare de vineri cu pierderi puternice, de 3,80%, la 8.923,4 puncte, dupa publicarea cifrelor referitoare la somajul din Statele Unite.

Pietele europene au inregistrat pierderi puternice vineri pe fondul declaratiilor autoritatilor din Ungaria, care au vorbit despre "sitatia foarte grava" a economiei tarii si a rapoartelor cu rezultate sub asteptari din Statele Unite, informeaza Bloomberg.

"Piata este inca foarte nervoasa din cauza riscurilor extinderii crizei datoriilor de stat si a evenimentelor din Ungaria", a declarat Lawrence Peterman, director de investitii la firma de brokeraj Eden Financial Ltd. "Pietele se misca in functie de informatii, iar reactia initiala este evident negativa, pe fondul cifrelor sub asteptari din raportul despre somajul din Statele Unite", a adaugat Peterman.

Indicii de referinta au inregistrat pierderi in toate cele 18 piete din Europa Occidentala, informeaza Bloomberg. In urma acestor tulburari pe pietele internationale, euro s-a depreciat sub pragul de 1,20 dolari, pentru prima data dupa luna martie 2006.

Titlurile europene au pierdut castigurile anterioare, dupa ce purtatorul de cuvant al primului-ministru ungar Viktor Orban a declarat ca guvernul precedent "a manipulat" cifrele oficiale si "a mintit" in legatura cu situatia economiei.

Pietele au continuat sa inregistreze pierderi dupa ce raportul oficial asupra somajului din Statele Unite a aratat un numar mai mic decat cel preconizat de angajari noi in luna mai.

"Nu este vorba de o exagerare cand vorbim despre faliment", a declarat Peter Szijjarto, purtator de cuvant in guvernul Orban, in cadrul unei conferinte de presa la Budapesta.

Guvernul a cerut infiintarea unei comisii de expertiza, condusa de secretarul de stat Mihaly Varga, care isi va prezenta concluziile si cifrele preliminare asupra stadiului in care se afla economia Ungariei in cursul weekendului, conform declaratiilor lui Szijjarto, citat de Bloomberg.

"Nu este posibil sa faci asemenea declaratii avand in vedere situatia actuala a pietelor", a declarat Timothy Ash, seful departamentului de cercetare pe pietele emergente din cadrul Royal Bank of Scotland Group, pentru jurnalistii de la Bloomberg.

"Nu sunt sigur ce vor sa obtina autoritatile ungare din aceasta miscare, dar guvernul tarii ar trebui sa se gandeasca mai bine la comunicarea cu piata", a adaugat Ash.

Si actiunile americane au inregistrat pierderi vineri, pe fondul accentuarii temerilor legate de situatia zonei euro si a rapoartelor dezamagitoare despre somaj.

Principalii indici de pe Wall Street erau pe rosu in jurul orei 18.40, ora Romaniei: Dow Jones pierdea 2,07%, la 10.043,45 puncte, indicele compozit Nasdaq pierdea 1,82%, la 2.261,10 puncte, iar indicele mai extins S&P 500 scadea cu 1,95%, la 1.081,33 puncte. 

#burse, #europene, #investitori, #sua , #Tranzactionare