Aurul s-a ieftinit pe pietele interna?ionale

Luni, 10 Martie 2008, ora 14:49
1024 citiri
Aurul s-a ieftinit pe pietele interna?ionale

Aurul s-a ieftinit dupa ce se scumpise cu aproape 1% pe piata asiatica, dupa ce s-a temperat deprecierea dolarului, iar analistii au estimat ca pretul metalului galben ar putea stagna in asteptarea sedintei de politica monetara a Federal Reserve de saptamana viitoare, scrie Reuters. Faptul ca jucatorii de pe piete se asteapta ca Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, sa coboare din nou dobanda sa de politica monetara si scumpirea record a petrolului care a accentuat temerile privitoare la inflatie sunt, insa, elemente ce sustin interesul investitorilor pentru aur pe termen mediu si lung, au spus analistii, citati de Reuters.


Cotatia spot a aurului a urcat pana la 980,40 dolari/uncie, iar apoi a coborat pana la 970,90/971,80 dolari/uncie, comparativ cu nivelul de 972,60/973,40 dolari/uncie inregistrat la inchiderea sedintei de tranzactionare de la sfarsitul saptamanii trecute de pe piata new-yorkeza.


"Tendinta de scumpire este constanta, in continuare", a estimat un analist pentru piata metalelor de la Lehman Brothers, Michael Widmer, citat de Reuters. "Oamenii asteapta doar un motiv care sa scumpeasca metalul galben pana la si peste 1.000 dolari/uncie", a mai spus Widmer.


"Nu as fi surprins, insa, ca pretul aurului sa nu se miste prea mult in asteptarea sedintei de politicia monetara a Federal Reserve, deoarece cu cat ne apropiem mai mult de aceasta, cu atat devine mai improbabil ca oamenii sa faca mize mari", a mai comentat Michael Widmer.


Investitorii sunt prudenti in asteptarea sedintei de politica monetara a Fed, deoarece aceasta ar putea aduce informatii foarte importante cu privire la evolutia ratelor dobanzii sau la perspectivele economiei Statelor Unite, a explicat Widmer.


Aurul se scumpise in 6 martie pana la un nivel istoric de 991,90 dolari/uncie, inainte ca fondurile de investitii sa isi marcheze profitul. Metalul galben s-a scumpit cu aproape 20% de la inceputul anului, dupa ce anul trecut pretul aurului a crescut cu 32%.