Tranzactii record pentru DESIF

Luni, 03 Martie 2008, ora 18:21
1110 citiri
Tranzactii record pentru DESIF

Pe piata Sibex, debutul lui martie a fost unul "rosu", decor in care au fost incheiate aproape 14.000 contracte din 2193 tranzactii. Valoarea echivalenta acestora s-a ridicat la 42 milioane de lei, inscriindu-se din nou pe directia superioritatii fata de piata spot.

Inceputul sedintei a fost caracterizat de o intensitate ridicata, in prima ora fiind incheiate circa 5000 de contracte, pe fondul deschiderii destul de agresive pe scadere.

Conform Mirabelei Coss, broker la SSIF Broker "exceptand deschiderea efectiva de luna care s-a facut cu circa 0,1 Ron mai jos decat sfarsitul lui februarie, volatilitatea intra-day nu a fost foarte ridicata iar miscarile importante de pe pietele externe nu au parut sa influenteze in mod deosebit piata sibiana".

Sedinta a fost totusi animata de doua elemente extrem de interesante, anume explozia de lichiditate de pe DESIF 5 scadenta decembrie si cresterea atractivitatii derivatelor DESNP. Cele 645 contracte DESIF 5 decembrie au fost incheiate la preturi intre 3,9 si 3,9397 lei, ultimele tranzactii realizandu-se la 3,9112 lei/actiune, in scadere cu 4,398 bani.

"Tinand cont de timpul ramas pana la scadenta din iarna, este de apreciat lichiditatea foarte ridicata de pe aceasta care semnifica largirea orizonturilor investitionale ale participantilor in piata" a precizat un broker. Cele mai lichide simboluri s-au mentinut DESIF 2 cu 7371 contracte urmate de DESIF 5 cu 6133.

De remarcat a fost si lichiditatea in urcare a DESNP care au atras 116 contracte pentru scadenta din aceasta luna si au incheiat ziua pe locul trei alaturi de derivatele RON/EURO care au beneficiat de un volum similar.

DESNP martie au fost tranzactionate la preturi intre 0,3915 si 0,408 lei/titlu, inchiderea gasindu-le la 0,4 lei, in scadere cu un ban. "Anuntata intrare a market-makerilor pe aceste titluri a impulsionat piata inainte de producerea ei efectiva si a demonstrat potentialul lor, astfel ca sunt semnale ale unei cresteri si mai mari a lichiditatii odata ce formatorii de piata vor intra" a declarat un oficial sibian.

Pe segmentul valutelor, euro a fost cotat la 3,725 lei pentru martie, pierzand 0,5 bani si la 3,7775 lei pentru septembrie, apreciindu-se cu 2,75 bani. In ceea ce priveste uncia de aur, evolutia ascendenta de pe plan extern a fost reflectata si pe bura sibiana unde pentru finalul lunii in curs au fost incheiate 23 contrate SIBGOLD la preturi intre un minim de 967,6 si un maxim de 972,9 USD, cotatia de la inchidere fiind aceeasi cu maximul zilei si indicand o crestere de 17,7 dolari.