Romanii pacaliti la casele de schimb pot cere anularea tranzactiei

Vineri, 15 Ianuarie 2010, ora 10:07
960 citiri
Romanii pacaliti la casele de schimb pot cere anularea tranzactiei

Casele de schimb valutar care au comisioane ascunse sau care schimba banii la un alt curs decat cel afisat vor fi obligate sa returneze banii clientului pagubit in cel mult 24 de ore de la efectuarea tranzactiei. Norma face parte dintr-un ordin al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) si intra in vigoare pe 16 ianuarie.

Operatorii economici au obligatia de a afisa la exteriorul casei de schimb un suport sau un panou unic, monocolor, fara degradeuri, alte culori sau insemne grafice, unde informatiile sa contina doar datele privind vanzarea si cumpararea, in mod vizibil si fara echivoc. La interior aceste informatii trebuie afisate in campul vizual al consumatorului si informatiile sa fie aceleasi cu cele de pe panoul exterior.

Daca operatorul economic percepe comision pentru operatiunile de schimb valutar, cursurile de schimb afisate pe panoul unic de la exteriorul casei de schimb vor include si comisioanele practicate.

In plus, pe panoul exterior nu vor mai putea fi afisate informatii despre schimbarea bancnotelor rupte sau deteriorate, ori despre negocierele de curs in cazul schimbarii unei sume mai mari.

Daca operatorul nu respecta aceste norme iar clientul constata neconcordante intre cursul valutar afisat si cel mentionat in formularul de acceptare a tranzactiei sau pe bonul fiscal, poate solicita in scris in cel mult 24 de ore anularea tranzactiei. Daca operatorul economic refuza, clientul trebuie sa apeleze la inspectorii ANPC care vor dispune anularea tranzactiei.

 

#anulare, #case, #comision, #curs, #tranzactie, #valutar , #Tranzactii