MOL: Surgutneftegas poate prelua controlul asupra companiei doar teoretic

Joi, 02 Aprilie 2009, ora 12:15
1450 citiri
MOL: Surgutneftegas poate prelua controlul asupra companiei doar teoretic

Compania energetica rusa Surgutneftegaz ar putea prelua controlul grupului MOL numai in mod teoretic, din cauza ca limita de 10% din drepturile de vot, inscrisa in Articolele de Asociere, ar reprezenta un obstacol, a anuntat joi Zsolt Hernadi, presedintele MOL, scrie Portfolio.

Compania rusa a cumparat luni 21,2% din actiunile MOL de la grupul austriac OMV pentru 1,4 miliarde euro. Hernadi a declarat miercuri in fata Comitetului pentru Afaceri Externe ca MOL nu are nicio legatura cu grupul rus si a catalogat mai multe aspecte ale unui presupus acord drept "ciudate".

Unul dintre acestea ar fi faptul ca tranzactia nu a fost precedata de discutii diplomatice intre Rusia si Ungaria, necesare in cadrul unui acord de asemenea proportii.

"Nu putem considera Surgutneftgaz un investitor strategic", a declarat Hernadi miercuri, adaugand ca aceasta ar fi o "achizitie ce nu a fost ceruta" din partea companiei.

Teoretic, Surgutneftegaz poate prelua controlul grupului MOL, dar chiar si daca va prelua pachetul majoritar de actiuni, exista o limita de 10% asupra drepturilor de vot, a mai spus Hernadi.

Seful MOL anuntase miercuri ca vanzarea participatiei detinute de grupul austriac OMV la compania ungara MOL unui investitor rus, la inceputul acestei saptamani, ridica suspiciunea ca OMV a fost tot timpul doar un paravan pentru grupul rusesc Surgutneftegaz.

In Ungaria, atat guvernul, cat si opozitia au anuntat ca sustin independenta MOL si au promis ca vor face tot ce pot pentru a impiedica o preluare a grupului de catre Surgutneftegaz. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#companie, # achizitie, # tranzactie, # investitor , #Tranzactii