Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Investitorii la bursa nu vor mai face plati anticipate de impozit pe profit

Investitorii la bursa nu vor mai face plati anticipate de impozit pe profit


Persoanele care obtin castiguri pe piata de capital nu vor mai trebui sa depuna declaratii trimestriale si sa faca plati trimestriale anticipate de impozit pe profit, potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal, publicat luni pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

Proiectul prevede eliminarea obligatiei contribuabilului de determinare a castigului net trimestrial/pierderii nete trimestriale din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare cazul societatilor inchise, precum si eliminarea obligatiei contribuabilului de a calcula si vira impozitul reprezentand plata anticipata trimestriala in contul impozitului pe castigul net anual impozabil, pe baza declaratiei de impunere trimestriala.

Contribuabilul are obligatia de determinare a castigului net anual/pierderii nete anuale din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, ca diferenta intre castigurile si pierderile inregistrate in cursul anului respectiv. Castigul net anual/pierderea neta anuala se determina de catre contribuabil, pe baza declaratiei privind venitul realizat, depusa conform prevederilor legale.

Proiectul de modificare a Codului Fiscal prevede, de asemenea, instituirea obligatiei la nivelul fiecarui intermediar, societate de administrare a investitiilor in cazul rascumpararii de titluri de participare la fondurile deschise de investitii sau alt platitor de venit, dupa caz, pentru tranzactiile cu titlurile de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, efectuate in cursul anului fiscal, de: calculare a castigului/pierderii pentru fiecare tranzactie efectuata pentru contribuabil; calculare a totalului castigurilor /pierderilor pentru tranzactiile efectuate in cursul anului pentru fiecare contribuabil; transmitere in forma scrisa catre fiecare contribuabil a informatiilor privind totalul castigurilor/pierderilor, precum si impozitul calculat si retinut ca plata anticipata, pentru tranzactiile efectuate in cursul anului, pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul expirat.

De asemenea, modificarile vizeaza instituirea obligatiei fiecarui intermediar, societate de administrare a investitiilor in cazul rascumpararii de titluri de participare la fondurile deschise de investitii sau alt platitor de venit, dupa caz, la fiecare tranzactie, de a calcula, retine si vira impozitul reprezentand plata anticipata in contul impozitului anual datorat, prin aplicarea cotei de 16% asupra castigului determinat din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise.

Impozitul calculat si retinut la sursa se vireaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

Alta prevedere mentioneaza eliminarea obligatiei contribuabilului de a depune declaratia de impunere trimestriala completata pentru castigul net determinat/pierderea neta determinata la sfarsitul fiecarui trimestru, generat/generata de tranzactii cu titluri de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare, in cazul societatilor inchise.

In prezent, contribuabilul are obligatia determinarii castigului net trimestrial/pierderii nete trimestriale din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, ca diferenta intre castigurile si pierderile inregistrate cumulat de la inceputul anului, precum si a calcularii si virarii impozitului reprezentand plata anticipata trimestriala in contul impozitului pe castigul net anual impozabil pe baza declaratiei de impunere trimestriala.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1369 ori