Depozitarul Central va putea folosi platforma de decontare Target2 Securities

Luni, 20 Iulie 2009, ora 12:34
1660 citiri
Depozitarul Central va putea folosi platforma de decontare Target2 Securities

Depozitarul Central a semnat un memorandum de intelegere cu Eurosistemul, din care fac parte Banca Central Europeana si cele 16 banci centrale din zona euro, in urma caruia institutia urmeaza sa participe la platforma Target2 Securities, pentru decontarile in euro, a anuntat luni Depozitarul, relateaza NewsIn.

Memorandumul a fost semnat pe data de 16 iulie, de catre Eurosistem si 27 de depozitari centrali (toti depozitarii din zona euro si noua depozitari din tari ce nu fac parte din zona euro: Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Suedia, Marea Britanie, Islanda si Elvetia).

"Depozitarul Central este singurul depozitar dintr-o tara non-euro din Europa de Sud-Est care a semnat "Memorandumul de Intelegere cu Eurosistemul", alaturi de Banca Centrala Europeana si de reprezentantii celor mai mari depozitari din Europa, inclusiv Clearstream si Euroclear, si de cei ai bancilor centrale din zona euro", se arata in comunicatul transmis luni de catre institutie.

"Prin participarea Depozitarului Central la platforma Target2 Securities pentru decontarile in moneda euro, piata de capital din Romania va fi beneficiar direct al acestei platforme si al procesului de armonizare la cadrul european, inainte de aderarea Romaniei la uniunea monetara", spune Adriana Tanasoiu, director general al Depozitarului Central.

Potrivit sefului Depozitarului, participarea la platforma Target2 Securities va facilita pozitionarea institutiei drept centru regional.

TARGET2 Securities (Trans-European Automated Real-time Gross Settlement Express Transfer System) este un proiect initiat de Eurosistem in anul 2006, avand ca scop implementarea unei platforme tehnice pan-europene de decontare a tranzactiilor cu instrumente financiare in banii bancii centrale.

Platforma va fi operata din punct de vedere tehnic de Eurosistem si are ca obiectiv principal reducerea costurilor aferente decontarii tranzactiilor transfrontaliere cu instrumente financiare in zona euro. 

#bce, #euro, #platforma, #proiect, #tranzactii, #zona , #Tranzactii