Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Comertul a fost activitatea cu cele mai multe falimente in 2006

Comertul a fost activitatea cu cele mai multe falimente in 2006

La sfarsitul anului trecut peste 4.000 de companii se aflau in procedura de faliment, deschisa, cu 45% mai multe decat la finele lui 2005, iar cel mai riscant sector de activitate a fost comertul, arata un studiu Coface ale carui rezultate au fost prezentate joi.

Studiul Coface releva faptul ca la sfarsitul anului 2006 erau inregistrate un numar total de 10.431 de firme aflate in diverse stadii ale procedurii de faliment, dintre care 4.604 se aflau in procedura de faliment deschisa, 1.625 se aflau in reorganizare judiciara, 3.710 si-au inchis procedura de reorganizare si faliment, iar 492 si-au inchis procedura de reorganizare sau faliment din lipsa de active.

Au fost luate in evidenta firmele aflate in faliment, reorganizare judiciara si firmele pentru care s-a inchis procedura de faliment, indiferent de anul deschiderii acestor proceduri.

Din punct de vedere geografic, ponderea cea mai mare in totalul insolventelor o detinea Bucurestiul - cu 18.5%, adica 1.931 de firme, din care 466 de cazuri au fost deschise in decursul anului 2006. Pe locul doi in clasament se afla zona de sud-est a tarii, cu 1.478 de falimente, in timp ce partea de vest a tarii este cea mai stabila zona, inregistrand 914 de companii in faliment in 2006. Judetele cu cel mai mare numar de falimente au fost: Bihor, Brasov si Galati, iar cele mai putine falimente se regasesc in Calarasi, Bistrita Nasaud si Giurgiu.

Sectorul comercial ramane cel mai riscant sector de activitate din Romania. Aceasta ramura a inregistrat un procent ridicat de 37% din totalul falimentelor anului 2006, in crestere fata de 2005 cand avea o pondere de 34,9%. in 2006 retailul a depasit comertul en-gross, care se situa pe prima pozitie in 2005, aceasta tendinta confirmand evolutia din ultimii ani potrivit careia comertul se concentreaza in prezent catre marii retaileri de tip hypermarket, supermarket, cash & carry si complexe comerciale de tip mall.

La mica distanta dupa comertul cu ridicata si amanuntul se situeaza agricultura cu un numar de 1.382 firme insolvente, adica 13,25% din total. "Desi in crestere fata de anul trecut, agricultura romaneasca este inca departe de a deveni un sector competitiv.", precizeaza un comunicat al Coface.

Sectorul constructiilor, care in 2005 ocupa pozitia a zecea, acum se situeaza pe locul cinci din punct de vederii al ponderii insolventelor in totalul celor inregistrate in 2006, cu 5,6% din total. "Cu toate ca sectorul constructiilor isi continua ascensiunea din ultimii ani, fiind o ramura in plina dezvoltare ce atrage un grad ridicat de investitii, totusi ramane un sector riscant, unde platile se fac cu dificultate, cu un numar mare de firme insolvente, mai ales in cadrul celor de talie mica si medie care livreaza materiale de constructii.", precizeaza comunicatul Coface.

La polul opus, sectoarele in care se inregistreaza cea mai scazuta rata a falimentelor apartin in special serviciilor: sectorul IT, al intermedierilor financiare, posta si telecomunicatiile, sectorul energetic, tranzactiile imobiliare, toate cu ponderi de sub 1% din totalul falimentelor.

Coface Romania este lider pe piata romaneasca in domeniul managementului de risc si ofera produse si servicii precum asigurari de credit, rapoarte de credit, recuperare de creante comerciale, servicii de urmarire a incasarilor, monitorizare, furnizare de date de marketing, consultanta de risc.


Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 914 ori