Bursele asiatice scad peste asteptari

Luni, 26 Septembrie 2011, ora 09:56
1559 citiri
Bursele asiatice scad peste asteptari

Bursele asiatice au scazut, luni, pe fondul devalorizarii euro in fata dolarului si a yen-ului, in conditiile in care intalnirile din weekend ale ministrilor de finante din intreaga lume nu au reusit sa indeparteze grijile privind criza datoriilor suverane.

In afara de decizia G20 de a lansa Mecanismul European de Stabilitate prin creditare, nimic altceva nu s-a intamplat, scrie Wall Street Journal.

"Nu incape indoiala ca politicienii euripeni se tem si cauta disperati sa 'faca ceva'. Faptul ca a trecut atata timp si nimic nu s-a intamplat nu prea ne ajuta sa fim optimisti", a declarat Jens Nordvig, strateg la Nomura FX.

Ingrijorarile privind o noua posibila recesiune globala a afectat, de asemenea, piata metalelor pretioase, iar valoarea cuprului a scazut cu peste 1.0% in tranzactia de dimineata.

Scaderile au continuat pe bursele sud-asiatice, iar actiunile Thailandeze au scazut la cel mai mic nivel din ultimul an, dupa ce actiunile Indoneziene au cazut cu 11 procente, saptamana trecuta. Indicele thailandez SET a coborat cu 5.2%, indicele KLCI din Malaezia a cazut cu 2.7%, actiunile filipineze au cazut cu 4.2%, iar bursele indoneziene au scazut tot cu 4.2%.

"Dimensiunea acestor scaderi depaseste orice asteptari. Nu putem estima cu exactitate cand indicele SET isi va reveni, Investitorii si-au pierdut incredere", a declarat Therdsak Thaveeteeratham, Senior vicepresedinte Asia Plus Securities.

Indicele
de referinta Nikkei a cazut cu 1.8%, indicele australian S&P/ASX 200 a pierdut 0.3% dupa ce a urcat cu aproximativ 1.4% in tranzactiile initiale, iar indicele compozit Kospi din Coreea de Sud a scazut cu 0.9 procente. Indicele Hong Kong Hang Seng a scazut cu 1.8%, la cel mai mic nivel din ultimii doi ani, iar indicele composit Shanghai a coborat cu 0.5%.

"Participantii la bursa sunt confuzi in acest moment. Piata continua sa scada din cauza presei si a zvonurilor care rareori se adeveresc". a declarat Bell Potter, strateg la IG Markets in Sydney.

#burse asiatice, #burse asiatice recesiune globala, #burse asiatice scad , #Tranzactii