Pariul impotriva euro, cea mai buna afacere a momentului

Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 08:05
2291 citiri
Pariul impotriva euro, cea mai buna afacere a momentului
Euro, tot mai slab

Sa pariezi impotriva euro este probabil cea mai profitabila afacere de pe piata de capital, eforturile politicienilor de a opri dezastrul recesiunii europene devalorizand moneda.

Cei care au imprumutat euro si au investit in valutele Australiei, Braziliei, Africii de Sud sau ale Coreei de Sud au facut un profit mediu de 7,8%, din momentul in care Banca Centrala Europeana (BCE) a taiat ratele dobanzilor de referinta, in luna noiembrie, pentru prima data in peste doi ani, conform datelor Bloomberg.com.

Asa-numitele "carry-trade" (sistem prin care te imprumuti in monede cu dobanda scazuta si investesti in monede cu dobanda ridicata) care au pornit de la yen au pierdut 0,3 procente, in aceeasi perioada, iar cele fondate pe dolar au castigat 1%.

Criza financiara, care intra in al treilea an, a dus actiunile regiunii la cel mai jos nivel din 2004 comparativ cu cele ale SUA, iar piata datoriilor suverane a atins un nou record luna trecuta. In acest context, investitorii pe pietele in scadere din Europa spun ca moneda nu-si va reveni in curand, ceea ce inseamna ca profiturile "carry-trade" nu vor fi afectate.

Pe fondul amenintarii masurilor guvernamentale de austeritate asupra cresterii, presedintele BCE, Mario Draghi, ar putea sa fie nevoit sa taie ratele dobanzilor pentru a sprijini economia care se va contracta anul acesta, conform estimarilor Bancii Mondiale (BM).

"Vedem o bresa serioasa in corelatia dintre euro si investitiile riscante", a declarat Ian Stannard, seful departamentului de strategie monetara europeana din cadrul Morgan Stanley. "Acest lucru scoate la lumina faptul ca euro devine din ce in ce mai mult o moneda de finantare".

Estimarile ratelor dobanzilor

Rata dobanzii de referinta a BCE va scadea cu 0,75% in 2012, de la nivelul minim record din acest moment de 1 procent, conform estimarilor economistilor intervievati de Bloomberg. Draghi a inversat strategia predecesorului sau, Jean-Claude Trichet, reducand rata cu 0,25 puncte procentuale, in noiembrie si, din nou, luna trecuta.

Moneda utilizata de 17 state s-a devalorizat cu 3,8% in ultimele trei luni, cea mai proasta performanta din topul celor mai puternice 10 valute din lume. Euro se tranzactiona, ieri, cu 1,3041 dolari, in scadere de la apogeul de 1,4940 atins in luna mai a anului trecut. De asemenea, un euro valora, ieri, 100,44 yeni, dupa ce atinsese minimul ultimilor 11 ani, pe 16 ianuarie, de 97,04 yeni.

Fondurile "carry-trades" infiintate cu 1 milion de euro pentru a cumpara dolari australieni, reali brazilieni, peso mexicani, ranzi sud africani si woni sud coreeni au adus un profit de 27%, adica 270.000 de euro, in cei doi ani in care BCE a tinut rata dobanzii de referinta la 1%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#investitie euro, #imprumut euro, #euro piata capital, #euro bursa, #rata dobanda referinta, #banca centrala europeana, #mario draghi , #Tranzactii financiare