Londra risca sa piarda statutul de centru al tranzactiilor cu euro

Luni, 03 Decembrie 2012, ora 12:49
2131 citiri
Londra risca sa piarda statutul de centru al tranzactiilor cu euro

Londra ar trebui sa piarda statutul de principal centru al tranzactiilor cu euro, astfel incat uniunea monetara sa poata "controla" cea mai mare parte a tranzactiilor financiare din zona euro, sustine guvernatorul bancii centrale a Frantei, Christian Noyer.

"Nu exista niciun motiv" pentru ca centrul financiar al euro sa se afle in afara uniunii monetare, a spus Noyer.

Declaratia acestuia va alimenta temerile Marii Britanii referitoare la "aranjarea" unor reguli importante impotriva sa la nivelul UE, scrie Financial Times.

"Cea mai mare parte a tranzactiilor cu euro ar trebui sa aiba loc in zona euro. Are legatura cu capacitatea Bancii Centrale Europene de a injecta lichiditate si de a asigura supravegherea propriei monede. Nu suntem impotriva operarii unor afaceri la Londra, dar cea mai mare parte a tranzactiilor ar trebui sa fie sub controlul nostru. Asta este consecinta deciziei Marii Britanii de a ramane in afara zonei euro", a declarat pentru Financial Times Noyer, aflat intr-o serie de vizite in Asia pentru promovarea Parisului ca centru de tranzactii pentru yuan, scrie Mediafax.

Noyer este o voce influenta la Banca Centrala Europeana (BCE), iar comentariile sale vor reaprinde temerile Marii Britanii privind un complot pentru transferul centrului de servicii afinanciare al zonei euro din City catre continent.

Declaratia lui Noyer vine inaintea unei saptamani dificile pentru diplomatia UE, in timpul careia Londra va cere din nou garantii privind serviciile financiare in schimbul unei integrari politice mai puternice a zonei euro.

Ministrii zonei euro se vor intalni marti la Bruxelles pentru a incerca sa ajunga la un acord vizand acordarea BCE de atributii pentru supravegherea sectorului bancar, primul pas catre o uniune bancara care nu va include si Marea Britanie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tranzactii financiare euro, #banci zona euro, #banca centrala europeana , #Tranzactii financiare