Voicu, Certinvest: Amanarea privatizarii companiilor de stat alunga marii brokeri de pe BVB

Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 13:55
1817 citiri
Voicu, Certinvest: Amanarea privatizarii companiilor de stat alunga marii brokeri de pe BVB

Dupa ING si Unicredit, a venit randul celor de la RBS sa inchida divizia de brokeraj de pe piata locala. Directorul Certinvest, Eugen Voicu, crede ca acest lucru se datoreaza si lipsei de interes a guvernului de a privatiza si folosi bursa.

"La modul general, este un sentiment puternic negativ, pentru ca sunt prea multe case de brokeraj care au renuntat si mai sunt si altele care se gandesc, probabil, sa ia o decizie similara", spune directorul Certinvest, pentru Business24.

Desi plecarea RBS de pe piata locala nu este o veste buna, in opinia lui Voicu, vor fi si "cativa care se vor bucura de aceasta situatie, cum ar fi companiile mici de brokeraj, care, teoretic, ar trebui sa preia o parte din interesul care mai exista, din partea unor clienti".

Romania ar trebui sa urmeze modelul polonez

Voicu avertizeaza ca, "daca nu se iau masuri energice clare", prin intermediul carora sa revina la programul listarilor de stat, atunci Romania ar putea "pierde acest tren de tot". Mai mult, directorul Certinvest crede ca Romania nu a stiut sa urmeze modelul polonez.

"Se pare ca nu am stiut sa ne jucam cartea, in zona pietei de capital, cu toate ca aveam ca model de referinta Polonia", precizeaza Voicu.

"RBS Romania va vinde sau va iesi din segmentele sau din activitatile care nu se incadreaza in directia orientata pe servicii dedicate clientilor persoane juridice, o abordare consecventa cu strategia Grupului RBS.

Segmentele vizate includ activitatile de retail si pe cele comerciale realizate operational prin intermediul sucursalelor. In consecinta, RBS Romania nu va mai oferi clientilor sai servicii de brokeraj pe piata de capital", au declarat oficialii bancii cu capital britanic, citati de wall-street.ro.

Grupul bancar, controlat in proportie de 82% de statul britanic, anunta, la sfaritul lunii octombrie, ca se va retrage din sistemul guvernamental de garantare a activelor toxice.

RBS Romania, care se afla pe locul 53 din 59 in topul brokerilor de pe BVB, este cel de-al treilea grup care anunta ca inchide operatiunile diviziei de brokeraj de pe piata de capital locala.

Vesti proaste pentru piata de capital: ING inchide operatiunile bursiere de la Bucuresti

La inceputul lunii octombrie, ING Bank, al doilea intermediar de pe bursa, cu un rulaj de aproximativ 330 milioane de euro pe piata actiunilor, anunta retragerea de pe piata de capital locala. ING a fost urmat de Unicredit, care anunta o decizie similara, la inceputul lui noiembrie.

Inca un soc pentru BVB: Dupa ING si Unicredit paraseste piata de brokeraj

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#RBS divizie brokerak, #piata capital, #capital Bursa , #Tranzactii bursiere