Tranzactiile cu actiuni FP ridica optimismul la BVB

Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 10:49
1277 citiri
Tranzactiile cu actiuni FP ridica optimismul la BVB

Bursa de la Bucuresti a urmat linia pietelor internationale si a deschis sedinta de vineri in crestere cu 0,94%, intr-o piata in care tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) si OMV Petrom (SNP) au ridicat lichiditatea la aproape zece milioane lei.

Optimismul investitorilor de pe pietele externe este determinat de decizia bancii centrale din SUA de implementare a unui nou program de masuri monetare neconventionale, prin cumparare de titluri ipotecare in suma de 40 miliarde dolari pe luna, si mentinerea dobanzii de referinta la nivelul actual pana la jumatatea anului 2015. Masurile vor fi aplicate pentru sustinerea economiei SUA.

Fed pompeaza lunar 40 de miliarde dolari in economia SUA, rezultatele se vad pe burse

Pe piata de la Bucuresti, dupa primele minute, indicele celor mai lichide zece actiuni era in crestere cu 1,06%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, avansa cu 1,19%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

La ora 10.20, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), era in urcare cu 1,33%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, se plasa cu 1,61% peste nivelul de joi, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, avansa cu 0,91%.

In primele minute au fost realizate tranzactii de 9,7 milioane lei (2,1 milioane euro), valoare cu mult peste rulajul de la debutul sedintei precedente, de doar 200.000 de lei (45.000 de euro).

Doua treimi din rulajul pietei au fost asigurate de transferuri cu actiunile Fondului Proprietatea (4,5 milioane lei) si OMV Petrom (1,9 milioane lei). Titlurile Fondului Proprietatea au urcat cu 1,5%, la 0,54 lei, iar actiunile OMV Petrom au avansat cu 1,95%, la 0,418 lei.

Pachete importante de actiuni Fondul Proprietatea si OMV Petrom au fost cumparate in precedentele sedinte de fondul american de hedging Elliott Associates si, respectiv, de fonduri de investitii administrate de Franklin Templeton. Elliott a ajuns sa detina aproape 15,22% din titlurile Fondului Proprietatea.

Dupa primele minute ale sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 1,8%, continuand raliul de pe bursele din SUA si Asia, dupa decizia Fed de a lansa un nou set de masuri pentru stimularea economiei.

#BVB sedinta vineri, #indici BVB vineri, #lichiditate BVB, #evolutie BVB vineri , #Tranzactii bursiere