Romanii pot investi pe bursele straine

Vineri, 22 Septembrie 2006, ora 01:46
1898 citiri

Fenomenul investitiilor pe pietele externe bursiere nu are inca o amploare vizibila in Romania, dar interesul exista. In prezent, se poate observa o crestere a investitiilor facute de romani pe pietele bursiere externe. Este posibil ca aceasta crestere sa fie cauzata de faptul ca bursele romanesti nu ofera emitenti noi si produse variate spre tranzactionare, si atunci este doar normal ca persoanele cu experienta si care inteleg mersul tranzactiilor bursiere sa opteze pentru o gama mai larga de servicii, ce prezinta varietate si stabiliate, cum sunt cele oferite pe pietele bursiere externe.

Initierea unei investitii la o bursa externa urmeaza, in principiu, aceleasi etape ca si la bursele romanesti. Primul pas care trebuie facut este selectarea unei societati de brokeraj care va indeplini ordinele de tranzactionare ale investitorului. Imediat dupa aceasta, investitorul va trebui sa deschida un cont la societatea respectiva unde va transfera fondurile necesare pentru procesul de tranzactionare. Aceasta procedura de deschidere a contului este simpla. Se contacteaza societatea de consultanta si se semneaza contractul pentru deschiderea contului si transferul fondurilor in contul deschis.

Majoritatea societatilor de brokeraj care functioneaza pe piata romaneasca, ofera si servicii aditionale. Investitorul va primi la semnarea contractelor consultanta grauita, si de asemenea servicii aplicabile on-line cu ajutorul carora se va informa cu privire la evolutiile pietelor bursiere straine si va putea sa monitorizeze fluctuatiile preturilor in timp real. Un alt avantaj al acestor platforme on-line este faptul ca investitorul poate realiza tranzactii fara a apela la alti intermediari.

Costurile invstitiilor la bursele straine sunt mai reduse daca luam in calcul comisioanele percepute la tranzactionarea pe unele burse straine, incluse si in tarifele caselor de brokeraj, si care de cele mai multe ori sunt mult mai mici decat comisioanele practicate pentru bursele autohtone.

Valoarea minima a unui cont deschis astfel pentru tranzactionarea pe pietele externe difera de la o societate de brokeraj la alta.

De obicei, sumele depuse in conturile clientilor deschise la brokerii straini reprezinta numai marja, adica un procent din valoarea actiunilor care vor putea fi achizitionate. Procentele difera insa conform pietei bursiere pe care se tranzactioneaza si tipul de produs pentru care se opteaza.

Pietele bursiere externe, ofera institutii cu o vasta experienta in domeniul tranzactionarilor. Una dintre cele mai recunoscute burse din lume este Nasdaq.

Nasdaq este o bursa de marfuri electronica situata in Statele Unite care functioneaza inca din anul 1971. Zilnic NASDAQ listeaza mai mult de 3300 de companii si tranzactioneaza mai mult decat orice alta institutie similara de pe piata bursiera americana. Nasdaq ofera investitorilor o gama larga de servicii, constand in tipuri de contracte diferite (futures, options, etc), si o gama foarte larga de marfuri. (titei, metale, cafea, etc).

O alta institutie cu traditie pe piata bursiera externa este London Stock Exchange (LSE). LSE este una dintre cele mai vechi institutii bursiere datand inca din anul 1801, si una dintre cele mai mari din lume la momentul actual.

Cea mai veche bursa dateaza inca din anul 1602 si se afla in Olanda, Amsterdam (AEX). Si aceasta institutie ofera o varietate de produse bursiere, de la marfuri la actiuni.

Cei care doresc sa fie potentiali investitori la bursele de pe pietele externe se vad obligati sa apeleze numai la acele societati de brokeraj care au acces la institutiile la care doresc sa tranzactioneze.

La ora actuala pe piata romaneasca exista doar trei societati care pot intermedia tranzactiile investitorilor romani pe pietele bursiere externe: KTD Invest, WBS Romania si Bursa Agricola. Aceste trei societati colaboreaza cu brokeri straini care indeplinesc ordinele de tranzactionare ale clientilor romani.

KTD Invest este exemplul perfect de societate care poate facilita accesul investitorului roman pe bursele externe. Recent societatea a semnat un protocol cu Saxo Bank, o banca daneza, care are licenta de tranzactionare pe 14 burse internationale. Investitorul roman poate incepe prin deschiderea unui cont la Saxo Bank. Depozitul necesar pentru tranzactionare este de 10.000 $. Trebuie mentionat faptul ca societatea romaneasca de consultanta nu intervine in transferul de fonduri. Avantajul major in serviciile KTD Invest este faptul ca investitorul beneficiaza de un interlocutor in limba romana. In ceea ce priveste comisioanele de tranzactionare KTD Invest renunta la acestea, intermediarul castigand din diferenta de pret dintre cumparare si vanzare.

WBS Romania, reprezentant WBS Holding solicita un depozit minim necesar pentru tranzactionare in valoare de 5000 $. In cazul WBS insa, comisioanele difera in functie de tipul de cont deschis. Astfel, pentru sume mai mici de 25.000 de dolari, comisioanele practicate variaza intre 0,1 si 0,7% din valoarea tranzactiilor, in functie de tipul de activ achizitionat. Pentru sume cuprinse intre 25.000 si 50.000 de dolari, comisioanele sunt intre 0,06 si 0,6% din valoarea tranzactiilor, iar in cazul in care sumele din cont depasesc 50.000 de dolari, comisionul nu se ridica peste 0,3% din valoarea tranzactiilor. Ambele societati ofera platforme on-line cu acces la cotatiile bursiere in timp real.

Un avantaj al investitorilor care opteaza pentru Bursa Agricola este insa contul mini actiuni, care poate fi deschis cu numai 500 de dolari. In cazul acesta, se pot tranzactiona loturi de cate 100 de atiuni, iar suma reprezinta de fapt numai 2% din valoarea titlurilor cumparate sau 1% pentru alte produse. Comisionul brokerului in cazul Bursei Agricole este de numai 2 dolari/lot, adica 2 centi pe actiune achizitionata.

Este important de precizat faptul ca Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) nu a reglementat in detaliu serviciile de intermediere a tranzactiilor pe pietele externe bursiere. Pe viitor exista sanse majore sa se diminueze restrictiile privind accesul la serviciile tuturor operatorilor de pe piata bursiera. In contextul integrarii europene lucrurile ar trebui sa se clarifice deoarece conform negocierilor cu UE piata acestor servicii va fi complet libera.

Bloombiz