Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania e campioana la introducerea reglementarilor noi privind tranzactiile bursiere

Romania e campioana la introducerea reglementarilor noi privind tranzactiile bursiere
Romania, Marea Britanie si Irlanda sunt singurele tari din Uniunea Europeana care nu risca sa fie actionate in justitie de catre UE, deoarece au introdus in legislatia nationala reglementarile noi privind tranzactionarea valorilor mobiliare, incluse in directiva MiFID, relateaza Reuters.

Majoritatea tarilor membre ale UE vor fi avertizate in aceasta saptamana ca vor face fata unor actiuni in justitie pentru ca au esuat in introducerea noilor reglementari europene privind tranzactiile cu valori mobiliare in legislatia nationala, trasmite Reuters, citand o sursa din UE.

Doar trei stat, Marea Britanie, Irlanda si Romania au introdus Directiva pentru pietele de instrumente financiare (MiFID) in legislatia nationala pana la termenul limita de 31 ianuarie, spune Reuters.

Directiva intra in vigoare in noiembrie si reprezinta baza pentru formarea pietei unice financiare, impotriva barierelor pentru investitiile de peste granite.

Comisarul european pentru piata interna, Charlie McCreevy a semnat scrisori in care isi exprima profunda ingrijorare pentru adoptarea directivei, a mai spus sursa citata de Reuters.

"Scrisorile spun ca McCreevy va demara proceduri legale impotriva acestor state membre", a adaugat sursa. Comisarul doreste ca statele sa acorde directivei "cea mai inalta prioritate politica". Procedurile in justitie pot incepe dupa ce toate pregatirile sunt facute si dupa ce toti comisarii europeni isi dau acordul, mentioneaza Reuters.

Exista state care ar putea scapa de aplicarea actiunilor legale. Belgia si Lituania au introdus directiva in legile nationale luna aceasta, in timp ce Germania, Slovacia si Franta au anuntat ca vor face acest lucru in mai.

Directiva MiFID este cea mai mare schimbare de pe pietele valorilor mobiliare din UE in ultimii 20 de ani si aplicarea acesteia presupune costuri de miliarde de euro pentru banci, firme de brokeraj si companii de gestionare a fondurilor de investitii.

Noile reglementari introduc competitia intre firmele de investitii si bursele de valori pentru prima data in multe state UE, pentru a reduce costurile tranzactionarii.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 696 ori