Lucian Anghel: ETF era necesar pe piata de capital

Miercuri, 29 August 2012, ora 13:22
2445 citiri
Lucian Anghel: ETF era necesar pe piata de capital

Lucian Anghel, directorul Bursei de Valori Bucuresti (BVB), sustine ca ETF BET Tradeville, noul instrument listat de miercuri la BVB, era necesar, intr-o piata de capital, dar atrage atentia investitorilor ca nu trebuie sa se astepte ca ETF-urile sa revolutioneze piata intr-un timp scurt.

"Implementarea a durat noua luni si, practic, este un copil. Nu e normal ca un nou nascut sa depaseasca recordul", explica directorul general al Bursei de Valori Bucuresti. Oficialul BVB a amintit ca indicele BET a avut o crestere de 11% si un echivalent de dobanda in jur de 16% pe an.

"Nimeni nu poate sa isi asume prognoze si sa considere ca aceasta evolutie va continua, dar, in conditii de volatilitate, pentru primele opt luni, evolutia este interesanta", a concluzionat Lucian Anghel.

Primul ETF romanesc se tranzactioneaza la BVB, de miercuri

BVB va avea primul fond deschis de investitii romanesc pana in toamna

ETF-urile (Exchanged Traded Funds) sunt fonduri deschise de investitii care pot fi tranzactionate la bursa si care urmaresc indeaproape performantele unui indice bursier sau ale unui sector de activitate. ETF BET Tradeville, lansat in premiera miercuri, de Vanguard Asset Management, are ca obiectiv replicarea indicelui BET.

Acesta cuprinde cele mai lichide 10 companii listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB): Fondul Proprietatea, OMV Petrom, Banca Transilvania, BRD, Transgaz, Transelectrica, Electromagnetica, Biofarm, Broker Cluj si BVB.

Cui se adreseaza instrumentul ETF BET Tradeville

Directorul general Tradeville, Mihaela Biciu, spune ca noul instrument financiar listat incepand de miercuri la BVB se adreseaza tuturor categoriilor de investitori, respectiv de retail, autohtoni, institutionali, dar si strainilor.

Fondul este potrivit celor care sunt interesati de tranzactionarea la bursa si care nu dispun de sumele necesare obitnerii unei diversificari similar indicelui BET. Construirea unui portofoliu minim care sa replice BET-ul, cu respectarea ponderilor si a blocului minim de tranzactionare, necesita mai mult de 7000 de lei.

Prin achizitia unitatilor de fond ale ETF BET Tradeville investitorii pot beneficia de o expunere echivalenta printr-o singura tranzactie, in valoare de cinci lei.

ETF BET Tradeville se adreseaza investitorilor institutionali, fondurilor de pensii si fondurilor de investitii, care pot folosi acest instrument pentru implementarea unor strategii de administrare a portofoliului de genul: core satellite sau treynor-black.

"Clientii Tradeville pot tranzactiona acest instrument incepand de astazi, 29 august, atat pe platforma web, cat si pe platformele noastre iPhone si Android, la un comision de tranzactionare promotional de 0,25%", a declarat directorul general Tradeville, Mihaela Biciu.

Bogdan Mihai Chetreanu, comisar al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), spera ca aceste ETF-uri sa ofere o surpriza la fel de placuta, cum a fost cea inregistrata dupa lansarea produselor structurate.

"Piata romaneasca este intr-un moment de rascruce, legat de contextul international, dar speram ca totul sa revina la normal", a declarat comisarul CNVM.

Adriana Tanasoiu, directorul general al Depozitarului Central, apreciaza ca ETF-urile pot deveni instrumente similar eurobondurilor si a mentionat ca, pe piata europeana, ETF-urile care au ca support actiunile sunt cele mai populare, cu o pondere de 66%.

Caracteristicile ETF Bet Tradeville

* Simbol: TVBETETF

* Bloc de tranzactionare: 1 unitate

* Pret de referinta in prima zi: 5 lei

* Pas de cotare: 0.01 lei

* Variatie zilnica admisa: +/- 15%

* Market maker: SSIF Tradeville SA

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ETF BET Tradeville, #Lucian Anghel ETF BET Tradeville, #actiuni bursa Tradeville, #investitori bursa Tradeville , #Tranzactii bursiere