Fondul Proprietatea si Erste, cele mai tranzactionate companii la BVB

Luni, 20 August 2012, ora 14:59
1164 citiri
Fondul Proprietatea si Erste, cele mai tranzactionate companii la BVB

Bursa a crescut cu 0,65% in prima parte a sedintei, iar actiunile Erste (EBS) si titlurile Fondului Proprietatea au asigurat peste jumatate din rulajul de doar 4,4 milioane lei.

Piata a fost pe verde din primele minute, iar volumele de tranzactionare au continuat sa fie reduse in cadrul majoritatii actiunilor. Lichiditatea pietei este de aproape sase ori sub rulajul din prima parte a sedintei precedente, de 24,4 milioane lei (5,4 milioane euro).

BVB a deschis sedinta de luni in crestere usoara

Transferurile cu actiuni Erste au totalizat 1,3 milioane de lei, iar cele cu titluri ale Fondului Proprietatea au insumat aproximativ 1,2 milioane de lei. Actiunile Erste au crescut cu 0,95%, la 74 lei, iar cele ale Fondului Proprietatea au scazut nesemnificativ, cu 0,09%, la 0,531 lei.

La ora 13.00, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,28%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, avansa cu 0,41%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a urcat cu 0,87%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut usor, cu 0,27%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,21% peste inchiderea de vineri.

Cresterea actiunilor Oltchim a incetinit la 10,17%, dupa ce la deschidere a fost de aproape 15%, mentinandu-se pe linia ascendenta din precedentele doua sedinte. In sesiunile de joi si vineri cotatia a urcat cu peste 32%, recuperand corectia de aproape 39% venita dupa anuntul privind privatizarea combinatului.

Privatizarea Oltchim, programata in septembrie. Metoda de licitare s-a schimbat

La mijlocul sedintei de luni, actiunile combinatului erau cotate la 0,758 lei, iar operatiunile insumau 218.000 de lei.

In acelasi timp, bursele vest-europene avansau cu pana la 0,6%, in asteptarea intalnirilor din urmatoarele zile ale liderilor europeni, care vor relua, dupa vacanta de vara, discutiile privind criza datoriilor de stat.

Vacanta liderilor UE s-a incheiat. Ce vor decide in aceasta saptamana

#BVB sedinta luni, #indici BVB luni, #tranzactii BVB luni , #Tranzactii bursiere