DESIF 3 revine in forta

Miercuri, 02 Mai 2007, ora 16:54
1110 citiri

Dupa vacanta prelungita cauzata de ziua de 1 Mai, sedinta de ieri a prilejuit reluarea tranzactiilor bursiere in piata la termen. In conditiile in care numeroase active suport au fost in continuare suspendate de la tranzactionare, dintre acestea remarcandu-se in primul rand SIF 2 si 5, piata a fost animata de revenirea la tranzactionare a DESIF 3 si DETLV.

Avand la dispozitie cele doua active suport, activitatea jucatorilor s-a concretizat in incheierea a 3829 contracte futures si options din 855 tranzactii. Majoritatea acestora au fost incheiate insa in aria futures, valoarea echivalenta lor ajungand la 14,78 milioane de lei.

Derivatele pe actiunile SIF 3 Transilvania au generat un flux de atractivitate care aproape a monopolizat tranzactiile futures, pe parcursul zilei fiind incheiate 3553 contracte DESIF 3. "Hotararea actionarilor SIF 3 care au aprobat majorarea capitalului social prin acordarea de actiuni gratuite, a impulsionat puternic activitatea si pe derivatele pe aceste titluri iar cresterea consistenta a pretului din piata la vedere a fost receptionata ca atare si pe bursa derivatelor" a declarat un broker sibian.

Tranzactiile realizate ieri pe activul suport SIF 3 s-au indreptat catre cele trei scadente ramase din acest an, anume iunie, martie si decembrie. Dintre acestea, scadenta din vara a fost termenul preferat de participantii in piata. DESIF 3 iunie au inchis la un pret de lei 4,105 /actiune, dupa un traseu ascendent incheiat prin atingerea limitei de oscilatie zilnica de 35 bani. Pentru septembrie si decembrie preturile de cotare au urcat la valori de 4,3 si 4,35 lei/actiune, in urma unor cresteri care au atins de asemenea limita de oscilatie admisa.

"Dupa anuntul privind majorarea de capital era de asteptat ca evolutia DESIF 3 sa se incadreze pe un astfel de tipar, remarcandu-se si cresterea numarului de pozitii deschise pe acest produs derivat", a mai apreciat brokerul citat. De altfel s-a putut observa aprecierea totalului general al pozitiilor futures pana la cota de 81.122.

In afara de DESIF 3, au mai fost incheiate 178 contracte pe DETLV, pentru iunie pretul unei actiuni fiind evaluat la 1,12 lei/actiune, dupa o crestere de 0,1 bani iar pentru septembrie la 1,1795 lei/actiune, in urma unei aprecieri de 0,45 bani. Tranzactii s-au mai consemnat si pe DESNP, derivate cotate la 0,5449 si 0,54 lei/titlu pentru iunie si septembrie, in urma unor deprecieri de 0,51 respectiv 1,91 bani.

Bloombiz
Decebal N. Todarita
www.bmfms.ro