BVB: Tranzactiile cu actiuni FP au ridicat lichiditatea la peste 19 milioane lei

Marti, 09 Octombrie 2012, ora 17:13
1994 citiri
BVB: Tranzactiile cu actiuni FP au ridicat lichiditatea la peste 19 milioane lei

Bursa a incheiat sedinta de marti in stagnare, intr-o piata in care cei mai multi investitori au continuat sa fie prudenti. Tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) si un deal cu 1% din titlurile SIF Moldova (SIF2) au ridicat lichiditatea la 19,2 milioane lei.

Piata a deschis ziua in crestere usoara, in linie cu bursele vest-europene, insa volumele de tranzactionare au fost foarte reduse. Ulterior, bursa locala a trecut pe scadere usoara, urmand indeaproape evolutia pietelor externe, investitorii reactionand negativ la inrautatirea prognozei FMI pentru cresterea economiei mondiale.

Chiar in ultimele minute ale sedintei, actiunile BRD au urcat rapid cu 2,5% si au readus trei dintre indicii bursieri in imediata apropiere a nivelurilor de luni, datorita ponderii ridicate pe care o au titlurile bancii in indicii respectivi.

Evolutia din ultimele minute a venit in cadrul unor transferuri in valoare de aproximativ 150.000 de lei. Toate tranzactiile de marti cu titlurile BRD au cumulat 1,1 milioane lei, iar la final actiunile erau in crestere cu 2,4%, la 7,68 lei.

Astfel, la inchiderea pietei principale, indicele general al Bursei, BET-C, a incheiat ziua cu doar 0,03% sub nivelul de luni.

In acelasi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a avansat nesemnificativ, cu 0,06%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, s-a plasat cu 0,09% sub nivelul de luni. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a coborat cu 0,48%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a scazut cu 0,97%.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a plasat cu 0,43% sub inchiderea de luni.

Lichiditatea BVB de marti a depasit aproape de trei ori rulajul de luni

Operatiunile cu actiunile Fondului Proprietatea (6,2 milioane lei) si un deal cu 1% din titlurile SIF Moldova (6,8 milioane lei) au ridicat lichiditatea pietei la 19,2 milioane lei (4,2 milioane euro). Cele doua titluri au asigurat peste doua treimi din rulajul pietei.

Astfel, lichiditatea a fost de aproape trei ori peste rulajul de luni, de doar 6,6 milioane lei (1,4 milioane euro).

Aproape jumatate din rulajul titlurilor Fondului Proprietatea a fost asigurat de doua deal-uri, de trei milioane lei. Tranzactiile negociate au fost efectuate la 0,525 lei, pret similar ultimelor cotatii de luni. Pe piata principala, pretul incheiat tot la 0,525 lei.

Deal-ul cu actiunile SIF Moldova a fost operat la 1,32 lei, cu 2% sub cotatia de la inchiderea de luni, iar pe piata principala pretul a coborat cu 1,86%, la 1,322 lei. Transferurile de pe piata principala au cumulat 493.000 de lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de aproape 1,3 milioane lei, valoare de 2,6 ori peste rulajul de luni, de 508.000 de lei.

Lichiditatea a fost asigurata in proportie de 75% de un deal cu 8,9% din actiunile firmei de remorcare maritima Coremar Constanta (CORE), in valoare de 974.000 de lei.

Bursele, influentate de prognozele FMI privind cresterea economiei mondiale

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene evoluau incert. Bursele de la Londra si Frankfurt erau in scadere cu pana la 0,4%, in timp ce piata de la Paris era in stagnare.

Pietele sunt influentate de inrautatirea prognozei FMI privind cresterea economiei mondiale pentru anul viitor, de la 3,9% la 3,6%.

FMI inrautateste prognoza pentru cresterea economiei mondiale

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#actiuni bvb, #lichiditate BVB marti, #actiuni BVB marti, #tranzactii BVB marti, #indici BVB marti , #Tranzactii bursiere