BVB: Listarea companiilor romanesti prin burse straine ar fi o eroare

Marti, 29 Mai 2012, ora 12:01
1626 citiri
BVB: Listarea companiilor romanesti prin burse straine ar fi o eroare

Interesul statului ar trebui sa fie pentru dezvoltarea pietei locale de capital, iar incercarea de privatizare de la inceput si prin alte burse ar fi o eroare, a declarat marti Dan Paul, vicepresedinte al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si presedinte al Asociatiei Brokerilor.

"Interesul statului ar trebui sa fie pentru dezvoltarea pietei locale. Este un pas gresit cel al privatizarilor prin burse straine si vreau sa incurajez piata locala ca ea sa se dezvolte si ar fi o eroare sa facem de la inceput listari si pe alte piete in afara de Romania. Statul ar trebui sa se concentreze numai pe bursa de la Bucuresti. Avem calculatoare, actiunile se pot cumpara usor, nu trebuie sa incurajam alte piete, trebuie sa incurajam piata noastra", a spus Dan Paul la deschiderea oficiala a sedintei de tranzactionare prilejuita de aniversarea a 50 de ani de la infiintarea programului CFA.

El a precizat ca este o situatie diferita cea de la Fondul Proprietatea, unde cei mai mari actionari sunt straini.

"Aici vorbim de companii de stat, despre actionari majoritari, si daca statul vrea o economie puternica nu poate avea acest lucru fara o piata de capital in Romania. Daca vrea sa aiba o piata de capital puternica, atunci sa dezvolte piata locala de capital, nu sa incurajeze alte piete si sa vada modelul polonez, un exemplu de urmat. Exemplul polonez este unul de privatizari numai prin piata de capital, nu prin piata de la Viena. Trebuie sa militam si trebuie sa convingem Guvernul sa faca listari numai aici. Normal ca nu avem cum sa ne opunem daca Guvernul va lua alta decizie, dar nu cred ca este o decizie in interesul tarii, in interesul national, acela de a vinde pe alte piete", a adaugat Dan Paul.

De asemenea, Dorin Badea, presedinte al CFA Romania si seful trezoreriei UniCredit Tiriac, a spus ca Fondul Proprietatea a devenit o companie cu actionari straini si dupa aceasta a venit si listarea din strainatate.

"Cred ca este un alt invatamant pe care trebuie sa-l tragem de acolo. Trebuie sa vedem cum putem face in viitor astfel incat companiile in care vin investitori straini sa nu aiba o tendinta de a migra si catre alte piete. eu nu spun ca este bine sau rau si nu ma declar impotriva listarilor, cum putem folosi noi, ca piata de capital si ca tara acest instrument de a ne promova catre pietele financiare internationale", a adaugat Dorin Badea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#listare companii romanesti bursa, #companii romanesti burse straine, #BVB listare companii romanesti , #Tranzactii bursiere