Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BVB: Crestere de 1,65%, pe cel mai mare rulaj din ultimele sase saptamani

BVB: Crestere de 1,65%, pe cel mai mare rulaj din ultimele sase saptamani


Bursa de la Bucuresti a inchis sesiunea de vineri cu un avans de 1,65%, pe cel mai mare rulaj din ultimele sase saptamani, de 74,38 milioane lei (16,6 milioane euro).

Lichiditatea pe segmentul actuini a fost de 6,5 ori peste valoarea transferurilor de joi, de 11,4 milioane lei (2,5 milioane euro).

Rulajul de vineri a fost sustinut, in proportie de 33%, de transferurile cu titlurile bancii austriece Erste Bank (EBS), in suma de 24,62 milioane lei (5,5 milioane euro).

Actiunile Erste si FP, cele mai lichide la BVB in prima parte a sedintei de vineri

Avansul puternic al actiunilor Erste a inceput inca de joi pe piata austriaca, dupa prezentarea planului anticriza de catre Banca Centrala Europeana (BCE), astfel ca la finalul sesiunii de vineri de la Bucuresti cotatia de la Viena era de 17,67 euro, iar pretul de inchidere de la BVB a fost de 78 lei (circa 17,4 euro).

BCE: S-a aprobat programul privind achizitiile de titluri de stat

Al doilea rulaj din piata, de 10,21 milioane lei, a fost consemnat de actiunile SIF Moldova (SIF2). Ultimul schimb s-a realizat la un pret de 1,385 lei, in crestere cu 3,75% fata de referinta.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in urcare cu 2,06%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,52 % peste referinta.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile Erste, a consemnat cel mai pronuntat avans, de 2,33%, sustinut de bana austriaca.

In acelasi timp, actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea au dus indicele BET-FI cu 1,97% peste nivelul de la finalul sedintei precedente.

Cresterea a fost determinata in principal de titlurile SIF Moldova, care au urcat cu 3,75%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 2,21%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Actiunile FP au consemnat al treilea rulaj din piata, de 8,88 milioane lei, iar titlurile au inchis la un pret de 0,532 lei, cu 0,47% peste nivelul de joi.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,8%, temperandu-si avansul de la deschidere, dupa ce informatiile sub asteptari privind piata muncii din SUA au alimentat speculatiile ca Rezerva Federala americana ar putea apela la o noua runda de stimulare a economiei prin politici monetare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1207 ori