BVB: Cea mai mare lichiditate din ultimele saptamani, in urma unui deal cu actiuni Rompetrol

Marti, 04 Septembrie 2012, ora 17:20
1200 citiri
BVB: Cea mai mare lichiditate din ultimele saptamani, in urma unui deal cu actiuni Rompetrol

Bursa de la Bucuresti a scazut marti cu 0,52%, intr-o piata apatica, unde un deal cu 2,11% din actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) a ridicat lichiditatea la 36,5 milioane lei (8,1 milioane euro).

Piata a fost pe rosu inca din primele minute, iar volumele de tranzactionare au continuat sa fie reduse, la fel ca in precedentele sedinte.

BVB a deschis in scadere sedinta de marti, pe un rulaj foarte redus

Cu putin inainte de inchiderea sedintei a fost realizata o tranzactie negociata cu 2,11% din actiunile Rompetrol Rafinare, pentru 29,8 milioane lei (6,6 milioane euro).

Deal-ul a fost realizat la 0,032 lei/actiune, pret similar ultimei cotatii de luni.

Titlurile au fost transferate intre doua companii din grupul Rompetrol, in conditiile in care actiunile libere la tranzactionare pe bursa mai reprezinta doar 0,66% din capitalul social al companiei. The Rompetrol Group si alte companii din grup detin 54,65% din actiunile Rompetrol Rafinare, iar statul detine prin OPSPI 44,69% din titluri.

Pe piata principala, actiunile Rompetrol Rafinare au scazut cu 3,44%, la 0,0309 lei, pe un rulaj de doar 2.500 de lei.

Datorita deal-ului cu actiuni Rompetrol Rafinare, lichiditatea pietei actiunilor a urcat la 36,5 milioane lei (8,1 milioane euro) si a atins cel mai ridicat nivel din ultimele doua saptamani. Rulajul este, totodata, de peste cinci ori mai mare decat lichiditatea de luni, de 6,7 milioane lei (1,5 milioane euro).

Brokerii cred ca bursa nu va fi influentata vizibil de succesul operatiunii prin care Finantele au vandut marti obligatiuni de 750 milioane euro pe piete externe.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,36%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu 0,38% sub nivelul de luni. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a incheiat in scadere cu 0,43%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborat cu 0,35%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul petrolier, a scazut cu 0,18%.

Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide din piata principala, cu operatiuni de 3,2 milioane lei, iar pretul a scazut cu 0,57%, la 0,5275 lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 752.000 de lei, valoare cu mult peste rulajul de luni, de numai 93.000 de lei.

Actiunile Albalact (ALBZ) au fost cele mai lichide, cu operatiuni de 383.000 de lei, iar pretul a crescut cu 1,47%, la 0,138 lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,9%.

#BVB sedinta marti, #BVB lichiditate marti, #deal Rompetrol BVB, #evolutie indici bvb, #lichiditate BVB , #Tranzactii bursiere