BVB a stagnat in prima parte a zilei, pe volume reduse de tranzactionare

Luni, 13 August 2012, ora 12:45
1085 citiri
BVB a stagnat in prima parte a zilei, pe volume reduse de tranzactionare

Bursa a stagnat in prima jumatate a sedintei, intr-o piata linistita si in care putinii investitori prezenti la tranzactionare au continuat sa plaseze ordine la preturi foarte apropiate de cele de vineri, iar actiunile Oltchim au scazut din nou puternic, cu 15%.

Piata a deschis ziua in scadere usoara, iar apoi a revenit in imediata apropiere a nivelului de vineri.

Bursele vest-europene au debutat pe rosu, insa apoi s-au intors la nivelurile de la finalul sedintei precedente.

In aceste conditii, majoritatea jucatorilor de la BVB au continuat sa adopte pozitii de asteptare, iar rulajul pe segmentul de actiuni a ajuns la 2,7 milioane lei (593.000 de euro), valoare cu putin peste lichiditatea din prima parte a sedintei anterioare, de 2,6 milioane lei (583.000 de euro).

Rulajul de luni a fost salvat de titlurile Fondului Proprietatea (FP) si Erste (EBS), care au acoperit trei sferturi din lichiditate. Actiunile FP au inregistrat transferuri de 1,5 milioane lei, iar titlurile Erste de 522.000 de lei.

Cotatia titlurilor Fondului Proprietatea a scazut cu 0,68%, la 0,511 lei, iar actiunile Erste au urmat evolutia de pe bursa de la Viena si au urcat cu 0,96%, la 68,65 lei.

Actiunile Oltchim (OLT) au scazut cu 14,94%, si au ajuns la 0,612 lei. In ultimele doua sedinte titlurile combinatului chimic au cazut cumulat cu 28%, coborand in fiecare sesiune cu maximul admis intr-o sedinta pentru majoritatea actiunilor de la BVB, respectiv 15%.

Privatizarea Oltchim, programata in septembrie. Metoda de licitare s-a schimbat

Corectia a fost determinata de anuntul privind privatizarea, operatiune care implica intr-o prima etapa majorarea capitalului social de peste 60 de ori, de la 34,3 milioane lei la 2,093 miliarde lei. In cadrul acestei majorari va fi convertita in actiuni o creanta AVAS, in valoare de 1,12 miliarde lei, si prin emiterea de actiuni noi, in valoare de 930,7 milioane lei, care vor fi oferite spre subscriere actionarilor minoritari.

La ora 13.00, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, si indicele extins al Bursei, BET-XT, erau in stagnare. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), era in scadere cu 0,35%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborat nesemnificativ, cu 0,11%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au mentinut indicele BET-NG foarte usor sub nivelul de vineri.

La mijlocul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in stagnare.

#BVB sedinta luni, #evolutie BVB luni, #indici BVB luni, #tranzactii BVB luni , #Tranzactii bursiere