BVB a inregistrat vineri cel mai scazut rulaj al ultimelor cinci saptamani

Vineri, 24 August 2012, ora 17:38
1327 citiri
BVB a inregistrat vineri cel mai scazut rulaj al ultimelor cinci saptamani

Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,67%, in linie cu bursele externe, intr-o piata in care cei mai multi investitori au continuat sa absenteze de la tranzactionare, astfel ca lichiditatea a atins cel mai redus nivel din ultimele cinci saptamani, operatiunile cumuland doar 6,3 milioane lei.

Indicele general al pietei, BET-C, a avansat in aceasta saptamana cu 0,65%, amplificandu-si cresterea din luna august la 2,8%. Indicele este, astfel, in crestere cu 3,1% fata de sfarsitul anului trecut.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, a crescut in aceasta saptamana cu 0,49%. Astfel, este cu 4,5% peste nivelul de la finele lunii trecute, si cu 11,36% peste finalul anului trecut.

La inchiderea pietei principale de vineri, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,59%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu 0,56% sub ziua precedenta. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP).

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), era in scadere cu 0,47%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborat cu 0,87%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul petrolier, a scazut cu doar 0,17%.

Rulajul pietei actiunilor, de doar 6,3 milioane lei (1,4 milioane euro), a fost de aproape patru ori mai mic decat cel de joi, de 23,6 milioane lei (5,2 milioane euro).

Un rulaj mai redus a fost inregistrat pe 20 iulie, cand transferurile au cumulat numai 4,8 milioane lei (putin peste 1 milion de euro).

Brokerii spun ca rulajele reduse sunt cauzate de prudenta investitorilor straini, care asteapta noi informatii privind situatia din Grecia. Investitorii asteapta si discursul bancii centrale din SUA, din cadrul unui simpozion de politici economice anual programat pentru finele lunii august, pentru a afla daca Fed va lansa un nou program de relaxare cantitativa pentru achizitii de obligatiuni de stat de pe piata secundara, in vederea cresterii lichiditatii si reducerii dobanzilor. Scopul final este de stimulare a economiei.

Care au fost cele mai lichide companii in sedinta de vineri a BVB

Titlurile Fondului Proprietatea au fost din nou cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 2,2 milioane de lei, iar cotatia a scazut cu 1,88%, la 0,522 lei.

Pe a doua pozitie in topul lichiditatii s-au clasat titlurile dezvoltatorului imobiliar Impact Developer&Contractor (IMP), cu un rulaj de milioane lei. Prin 22 operatiuni, au fost tranzactionate actiuni reprezentand 4,96% din capitalul social al firmei. Majoritatea transferurilor au fost realizate la 0,11 lei, pret similar ultimei cotatii de joi. Chiar la inchidere cotatia a urcat cu 9,09%, la 0,12 lei in cadrul unor transferuri cu volume foarte reduse.

Actiunile SSIF Broker au incheiat in crestere cu 9,36%, la 0,1122 lei, dupa ce in primele minute au sarit cu 13%. Transferurile au cumulat 365.000 de lei.

Actiunile Oltchim au fost suspendate de la tranzactionare inca dinaintea deschiderii sedintei, in asteptarea unui comunicat din partea companiei cu privire la privatizare.

Guvernul a decis, joi, schimbarea strategiei de privatizare a Oltchim, prin vanzarea in procedura colectiva a pachetului de actiuni detinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, si a creantelor AVAS si Electrica SA, reprezentand 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Strategia de privatizare a companiei Oltchim se schimba iar

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, marile piete europene erau in scadere cu pana la 0,8% dupa publicarea unor date sub asteptari privind evolutia lunara a comenzilor de bunuri de consum indelungat in SUA.

#BVB sedinta vineri, #indici BVB vineri, #evolutie BVB vineri, #lichiditate actiuni BVB vineri , #Tranzactii bursiere