BVB a inchis sedinta de miercuri in scadere usoara

Miercuri, 22 August 2012, ora 18:20
1141 citiri
BVB a inchis sedinta de miercuri in scadere usoara

Bursa de la Bucuresti a continuat sa urmeze evolutia burselor internationale si a scazut cu 0,25%, intr-o piata apatica, in care tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea si OMV Petrom au ridicat rulajul la aproape 30 milioane lei.

Majoritatea actiunilor au inregistrat variatii foarte usoare in prima parte a zilei.

Astfel, piata a deschis pe rosu, si la mijlocul zilei a trecut pentru scurt timp pe verde. Punctul minim a fost atins cu putin inainte de inchidere, cand indicele general BET-C era cu 0,51% sub nivelul de marti.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 29,9 milioane lei (6,6 milioane euro), valoare cu 44% peste rulajul de marti, de 20,8 milioane lei (4,6 milioane euro). Lichiditatea de miercuri a fost asigurata in proportie de 85% de actiunile Fondului Proprietatea (14,3 milioane lei) si titlurile OMV Petrom (11 milioane lei).

In ultima ora a sedintei a fost realizat cate un deal cu titlurile ambelor companii.

Tranzactia negociata de la Fondul Proprietatea a vizat un pachet de 0,14% din actiuni si a fost realizata pentru 10,6 milioane lei. Deal-ul cu titlurile OMV Petrom a cuprins un pachet de 0,04% din actiuni si a fost efectuat pentru suma de 9,6 milioane lei.

Titlurile Fondului Proprietatea au fost transferate la pretul de 0,53 lei, cu 0,93% sub inchiderea de marti, iar pe piata principala cotatia a coborat cu 0,75%, la 0,531 lei.

Tranzactia negociata cu actiunile OMV Petrom a fost realizata la 0,3863 lei, pret cu doar 0,08% peste nivelul de marti, iar pe piata principala cotatia a incheiat in crestere cu 0,26%, la 0,387 lei.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere nesemnificativa, cu 0,11%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era in stagnare. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a scazut cu 0,29%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborat foarte usor, cu 0,15%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,19% sub inchiderea de marti.

Actiunile Oltchim au avansat cu 1,46% si au recuperat o parte din corectia de peste 4% inregistrata in sedinta precedenta. In ultimele doua saptamani, aceste titluri au inreguistrat o volatilitate ridicata, coborand cu aproape 39% dupa anuntul privind privatizarea combinatului, pentru ca apoi sa urce cu 44%.

Privatizarea Oltchim, programata in septembrie. Metoda de licitare s-a schimbat

La inchiderea sedintei de miercuri, actiunile combinatului erau cotate la 0,7285 lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,1%.

#BVB sedinta miercuri, #indici BVB miercuri, #evolutie BVB miercuri, #actiuni Oltchim BVB, #actiuni Fondul Proprietatea BVB, #actiuni Petrom BVB , #Tranzactii bursiere