BVB a inchis sedinta de joi in crestere usoara

Joi, 23 August 2012, ora 17:45
1302 citiri
BVB a inchis sedinta de joi in crestere usoara

Bursa a crescut joi cu 0,21%, tranzactiile totale ridicandu-se la 23,6 milioane lei (5,2 milioane euro), cu 21% mai putin fata de rulajul sedintei precedente, de aproape 30 milioane lei (6,6 milioane euro).

Rulajul de miercuri a fost acoperit in proportie de 85% de transferuri cu actiunile Fondului Proprietatea si OMV Petrom.

Actiunile Oltchim (OLT) au incheiat in urcare cu 6,86%, dupa ce la deschidere au fost pe plus cu 15%, influentate de declaratiile sefului OPSPI, Remus Vulpescu, potrivit caruia institutia va cere renuntarea la conversia creantelor AVAS.

BVB a deschis sedinta in crestere usoara, iar actiunile Oltchim s-au apreciat cu 15%

Piata de la Bucuresti a continuat sa urmeze linia burselor externe si a fost pe verde inca din primele minute, insa volumele de tranzactionare au fost reduse in majoritatea cazurilor.

Dupa ora 15.30, o parte dintre cotatiile actiunilor de la BVB au inceput sa scada, pe fondul trecerii burselor externe pe rosu, dupa publicarea unor date privind cresterea peste asteptari a numarului de cereri de somaj in SUA.

Astfel, la inchiderea pietei principale de la Bucuresti, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, si indicele extins al Bursei, BET-XT, erau in stagnare.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), era cu 0,55% peste nivelul de miercuri.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a scazut cu numai 0,18%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu numai 0,06% peste inchiderea de miercuri.

Tranzactiile cu actiuni OMV Petrom au asigurat jumatate din lichiditatea bursei

In sedinta de joi, aproape jumatate din lichiditatea bursei a fost asigurata de tranzactii cu titlurile OMV Petrom, in valoare de 11,6 milioane lei (2,6 milioane euro). Cea mai mare parte a rulajului a fost reprezentata de un deal cu aproape 0,05% din titluri, pentru 11 milioane lei (2,4 milioane euro).

In sedinta de miercuri, un pachet reprezentand 0,044% din actiunile companiei a fost cumparat, tot printr-un deal, de fonduri administrate de Franklin Templeton, pentru 9,6 milioane lei (2,1 milioane euro).

Franklin Templeton a cumparat actiuni OMV Petrom in valoare de 2,1 mil. de euro

Tranzactia negociata de joi a fost realizata la 0,39 lei/actiune, cu 0,78% peste ultimul pret de miercuri, iar pe piata principala cotatia a incheiat tot la 0,39 lei.

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide din piata principala, cu operatiuni de 5,2 milioane lei, iar pretul a avansat cu 0,2%, la 0,532 lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat titluri de 585.000 de lei, valoare de aproape trei ori sub rulajul de miercuri, de 1,5 milioane lei.

Lichiditatea a fost salvata de un deal cu aproape 3% din actiunile producatorului de aparate de distributie si control a electricitatii El-Co Targu Secuiesc (ELCT), in valoare de 500.000 de lei. Titlurile au fost cedate la pretul de 25 lei, aproape dublu fata de cotatia precedenta, de 13,05 lei. Pe piata principala, aceste actiuni au incheiat in crestere cu 7,28%, la 14 lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele de la Frankfurt si Paris erau in scadere cu pana la 0,9%, in timp ce piata de la Londra avansa cu 0,1%.

OMV, BMW, Deutsche Bank, Allianz si Siemens intra pe BVB

#BVB sedinta joi, #indici BVB joi, #inchidere sedinta BVB joi, #actiuni Oltchim BVB, #actiuni OMV Petrom BVB , #Tranzactii bursiere