BVB a inchis, luni, in scadere usoara, pe o lichiditate asigurata de titlurile FP si Zentiva

Luni, 17 Septembrie 2012, ora 18:07
1790 citiri
BVB a inchis, luni, in scadere usoara, pe o lichiditate asigurata de titlurile FP si Zentiva

Bursa de la Bucuresti a scazut luni cu 0,22%, in linie cu bursele externe, intr-o piata in care cei mai multi investitori au revenit pe pozitii de asteptare, iar lichiditatea a fost salvata de doua tranzactii negociate cu titlurile Fondului Proprietatea (FP) si un deal cu 2,86% din actiunile Zentiva (SCD).

Tranzactiile negociate cu actiunile Fondului Proprietatea au insumat 9,1 milioane de lei, iar deal-ul cu titlurile Zentiva s-au ridicat la 8,9 milioane lei.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, si indicele extins al Bursei, BET-XT, erau in stagnare. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a avansat cu numai 0,13%.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a incheiat in crestere foarte usoara, cu 0,11%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,67% sub sedinta precedenta.

Rulajul pietei, de 27,6 milioane lei (6,1 milioane euro), este de peste doua ori mai mic decat valoarea cumulata a transferurilor din sedinta de vineri, de 59,6 milioane lei (13,2 milioane euro).

Cel mai mare pachet de actiuni FP a fost transferat la pretul de 0,5355 lei, cu 0,09% peste inchiderea de vineri, iar pe piata principala cotatia a crescut cu 0,47%, la 0,5375 lei. Operatiunile de pe piata principala au cumulat 4,3 milioane lei.

Tranzactia negociata cu actiunile Zentiva a fost realizata la 0,75 lei, pret similar ultimei cotatii de vineri. Pe piata principala, cu aceste titluri a fost realizat doar un transfer de 375 de lei, la pretul de 0,75 lei.

Bursa de Valori a oprit actiunile Oltchim (OLT) de la tranzactionare la ora 11.59, cu un minut inainte de termenul pana la care OPSPI a primit oferte pentru privatizarea combinatului chimic din Ramnicu-Valcea. Termenul de depunere a ofertelor a fost prelungit pana joi, 20 septembrie, la ora 12.00. Actiunile Oltchim revin marti la tranzactionare.

Privatizarea Oltchim, amanata: Se reia greva, iar protestatarii vin la Bucuresti

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 555.000 de lei, valoare cu 29% mai redusa decat rulajul de vineri, de 786.000 de lei.

Lichiditatea a fost salvata de un deal cu 5,72% din actiunile producatorului de mase plastice Napochim (NACH), in valoare de 498.000 de lei. Titlurile au fost transferate la pretul de 0,1 lei, cu 11,11% peste cotatia precedenta.

La inchiderea pietei principale, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,5%, din cauza temerilor legate de incetinirea cresterii economice a Chinei, care au temperat usor optimismul generat de declansarea celei de-a treia runde de relaxare cantitativa de catre Rezerva Federala a Statelor Unite.

Fed a anuntat un program agresiv de stimulare a economiei SUA - vezi deciziile luate

#BVB sedinta luni, #tranzactii BVB luni, #indici BVB luni, #lichiditate BVB , #Tranzactii bursiere