BVB a inchis in scadere sedinta de vineri

Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 17:50
1319 citiri
BVB a inchis in scadere sedinta de vineri

Bursa de la Bucuresti a scazut vineri cu cu 0,17%, pentru a doua zi consecutiv, astfel ca indicele general BET-C a incheiat primele noua luni cu 0,2% sub nivelul de la finalul anului trecut.

Indicele general al Bursei, BET-C, a scazut in aceasta saptamana cu 3,11%, si, raportat la nivelul de la finele lunii august, indicele este cu 2,81% mai jos. In al treilea trimestru, indicele a avansat cu 2,69%, dar in ultimele zile din septembrie s-a intors sub nivelul din 2011.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, a coborat in aceasta saptamana cu 3,7%. Astfel, a incheiat luna cu aproape 1% sub nivelul din august, iar fata de sfarsitul anului trecut, este in crestere cu 10,11%. In ultimele trei luni, indicele a avansat cu 7,33%.

In acelasi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a scazut in aceasta saptamana cu 3,77%, astfel ca a incheiat luna septembrie cu 1,82% sub nivelul din august. Raportat la nivelul de la finele lunii iunie indicele este cu 4,35% mai sus, iar fata de finele anului trecut este in urcare cu aproape 9%.

La inchiderea sedintei de vineri, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,4%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,23% sub nivelul de joi. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a coborat cu 0,19%, in timp ce indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,33%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a plasat cu 0,38% peste inchiderea de joi.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 20,3 milioane lei, valoare cu 48% peste rulajul sedintei precedente, de 13,7 milioane lei.

Lichiditatea a fost asigurata in proportie de 83% de transferurile cu actiunile SIF Oltenia (6,5 milioane lei), Fondul Proprietatea (5,3 milioane lei) si deal-uri cu titluri OMV Petrom (2,4 milioane lei), Banca Transilvania (1 milion de lei), BRD (1 milion de lei) si SIF Banat-Crisana (565.000 de lei).

Tranzactiile cu actiuni SIF Oltenia si OMV Petrom salveaza vineri lichiditatea BVB

Cea mai mare parte a rulajului SIF Oltenia reprezinta valoarea unei tranzactii cu 0,72% din actiunile societatii, in valoare de 5,9 milioane lei. Transferul pachetului a fost realizat la 1,4 lei, pret cu 1,45% peste inchiderea de joi. La finalul sedintei de vineri, actiunile SIF Oltenia erau in crestere cu 0,87%, la 1,392 lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 264.000 de lei, valoare cu 69% peste rulajul de joi, de 156.000 de lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,5%, investitorii asteptand publicarea unor informatii privind increderea consumatorilor din SUA si a unui raport referitor la necesarul de recapitalizare al bancilor din Spania.

#BVB sedinta vineri, #indici bvb, #evolutie BVB vineri, #lichiditate BVB , #Tranzactii bursiere

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Criza economică face noi victime în România. Sute de persoane își pierd locurile de muncă
  2. Joburi de vară pentru studenți. În ce domeniu te poți angaja în vacanță
  3. Decizie importantă a ICCJ cu privire la preavizul la concediere. Ce trebuie să știe angajații aflați în această situație
  4. Criză majoră pe piața locurilor de muncă la stat. Procentul infim de tineri care aleg să fie bugetari și problemele care îi îndepărtează de sistem